Защо помътняват контактните лещи?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Здраве и медицина

20.09.2022 г.    20.09.2022 г.    17 babybuketbabybuket

Защо помътняват контактните лещи?

Блог » Здраве и медицина

Защо-помътняват-контактните-лещи

Почти всеки, който е носил контактни лещи, е изпитвал усещането за пелена пред очите си. Най-често това се случва вечер, след продължително носене, но е напълно възможно да се случи и веднага след поставяне на контактната оптика. Състоянието е изключително неприятно, тъй като ограничава способността за ясно виждане дори повече от самото зрително състояние, което лещите би трябвало да коригират.

Защо помътняват лещите?

Съществуват няколко причини за загубата на визуална яснота при носенето на контактни лещи, но най-често срещаната е натрупването на липидни и протеинови отлагания по повърхността на продукта. Контактните лещи стават мътни поради факта, че органичните отлагания проникват в структурата на оптиката и намаляват нейната прозрачност.

Материалът, от който са изработени лещите, е фабрично лазерно обработен, за да се предотврати натрупването на органична материя по време на носене, но при сваляне или поставяне на повърхността им все пак попада замърсяване. Прекомерното носене на контактна оптика също допринася за бързото замърсяване, особено при спане с лещите.

Понякога помътняването на лещите може да се появи поради лошо качество или изтекъл срок на годност на разтвора за съхранение, което не само влошава прозрачността на лещата, но и води до промяна в нейната форма.

Причина за отлаганията върху лещите може да бъде и специфичният състав на човешките сълзи. Това е възможно при наличие на офталмологични заболявания, по време на прием на антибиотици или хормонални лекарства. В този случай овлажняващите капки за очи ще помогнат да се избегне повреда на лещите.

Подобна реакция може да бъде причинена също от продължителна работа на компютър и използване на смартфон, когато честотата на мигане намалява. През това време лещите изсъхват и могат да се покрият с мътни петна. Овлажняващите капки също ще помогнат за предотвратяване на изсушаването на ретината.

Как да избегнете замъгляването на лещите?

Помътняването на лещите може да се избегне, а доста често и да се отстрани, когато вече е възникнало. Особено важно е да проверявате внимателно лещите всеки път, когато ги сваляте - ако се появи повреда на повърхността, продуктите трябва да бъдат заменени с нови. Следните съвети ще ви помогнат да предотвратите повторната поява на плака:

• Сваляйте и слагайте лещи само с добре измити ръце;

• Почиствайте и съхранявайте КЛ само с разтвори, назначени от офталмолог;

• Мийте редовно контейнерите за съхранение;

• Нанасяйте грим само след поставяне на лещите и го отстранявайте след свалянето им.

Видът на разтвора и начинът на използването му влияе в голяма степен на прозрачността на контактната леща. Препоръчваме да използвате само качествени разтвори за дезинфекция и съхранение, съобразени с материала на лещите. Можете да намерите първокласни разтвори на водещи производители в онлайн магазин Lenisn.

Колко важен е изборът на разтвора?

Разтворите за контактни лещи се делят на няколко групи: мултифункционални, пероксидни и ензимни. На родния пазар се предлага голямо разнообразие от разтвори за твърди и меки контактни лещи. Освен стандартните, за съхранение и почистване, има и емулсии с широк набор от функции – дезинфекция, овлажняване, регенериране и т.н.

Необходимо е разтворите за правилна грижа за контактната оптика да се избират само под контрола на лекар. Единствено квалифициран офталмолог-контактолог би могъл да избере най-добрия вариант за почистване и съхранение на лещите, като вземе предвид състоянието на зрението, особеностите на организма и желанията на пациента.

Източник: https://lensin.bg/
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Пробиотици-lactina-ltd-com

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

лещите лещи само съхранение защо при контактните помътняват контактни след може разтвори носене оптика също поставяне контактната разтвора помогнат това или често най когато време повърхността замърсяване особено нейната