Как спортът може да помогне при диабет?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Здраве и медицина

28.11.2022 г.    28.11.2022 г.    34 GavBulgariaGavBulgaria

Как спортът може да помогне при диабет?

Блог » Здраве и медицина

Как-спортът-може-да-помогне-при-диабет

Независимо дали страдате от диабет тип I или тип II, спортът може да бъде важен компонент на вашето лечение. Той не само помага да се контролират нивата на кръвната ви захар, но също така предотвратяват хипогликемия, когато кръвната ви захар спадне до опасно ниско ниво. Те също могат да помогнат за намаляване на риска от структурни промени в ставите, които са често срещани при хора с диабет.

Упражненията помагат за контролиране на нивата на кръвната захар

Поддържането на ниска кръвна захар е важно за диабетиците, защото намалява риска от сърдечни заболявания и увреждане на нервите. Упражненията може да ви помогнат да постигнете правилния баланс на кръвната захар.

Когато тренирате, тялото ви изгаря глюкоза и използва енергията за изграждане на мускули. Това води до по-високо ниво на инсулинова чувствителност. Упражненията също така понижават холестерола и кръвното налягане. Това помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Една добре закръглена тренировъчна програма трябва да включва разнообразни дейности. Те включват силови тренировки, аеробни упражнения и тренировки за съпротива.

Спортът помага за предотвратяване на хипогликемия

Поддържането на здравословна диета и редовните упражнения са важни за цялостното здраве, но също така са важни и за поддържане на нивата на кръвната захар. Редовните упражнения подобряват инсулиновата чувствителност на тялото, което означава, че то ще може по-добре да използва глюкозата по време на активност.

Преди и след тренировка е важно да следите нивата на кръвната захар. Добър начин да направите това е да използвате непрекъснат монитор за глюкоза. Можете също така да проверявате кръвната си захар на интервали през целия ден.

Ако кръвната ви захар е ниска, яжте лека закуска, която съдържа въглехидрати. Тази закуска може да бъде нещо толкова просто като парче плод. Но е добра идея да хапнете и нещо с протеини и мазнини. Това ще помогне за предотвратяване на срив на кръвната захар.

Редовната активност помага за понижаване на вредния LDL холестерол

Няколко проучвания показват, че упражненията са ефективен начин за понижаване на вредния LDL холестерол. Механизмът обаче не е точно известен. Някои от предимствата на упражненията включват по-ниско кръвно налягане, повишена мускулна сила и намален риск от развитие на диабет и рак.

Мета-анализ, публикуван в списанието BioMed Research International през ноември 2018 г., анализира 11 проучвания, изследващи ефектите от упражненията върху липидите. Упражнениеята има различни ефекти, включително повишаване на HDL холестерола, подобряване на чернодробното филтриране на холестерола и повишаване на инсулиновата чувствителност.

Няколко проучвания показват, че упражненията могат да понижат LDL холестерола, но няма консенсус относно това какви видове упражнения работят най-добре. Най-добре е да започнете с упражнения с ниска интензивност като ходене или плуване. След това увеличете интензивността.

Активността помага за намаляване на скоковете на глюкозата след хранене

Независимо дали имате диабет, преддиабет или просто искате да подобрите здравето си, упражненията са важни. Подобряват инсулиновата ви чувствителност, намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват настроението ви. Освен това помагат за намаляване на риска от диабет тип 2.

Няколко проучвания показват, че упражненията помагат за намаляване на скоковете на глюкозата след хранене. Преглед от 2013 г. установява, че упражненията след хранене са най-добрият залог за постигане на контрол на кръвната захар. Интересното е, че изследванията показват, че 20-минутна разходка след хранене може да намали гликемичния ефект на хранене. Важно е обаче да се отбележи, че упражненията не са единственият начин за подобряване на контрола на кръвната захар. Други методи, като намаляване на размера на порцията, ядене на малка закуска или ядене на остатъци, могат да помогнат за намаляване на скоковете след хранене.

Предотвратяване на структурни промени в ставите, свързани с диабета

За щастие има някои добри стратегии за избягване на развитието на структурни промени в ставите. Най-добрият начин да направите това е да намерите най-подходящите упражнения за вашите индивидуални нужди. Като бонус може дори да сте в състояние да предотвратите някои от усложненията, които идват с това хронично заболяване. Важно е да се отбележи, че правилните упражнения могат да подобрят нивата на кръвната ви захар, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови усложнения.

Проверете нивата на кръвната захар преди, по време и след тренировка

Проверяването на нивата на кръвната захар преди, по време и след тренировка е жизненоважна част от управлението на диабета. Вашият екип за лечение на диабет може да ви помогне да планирате графика си за тестване и да персонализирате резултатите от теста. Използвайки получената информация, ще разберете по-добре как тялото ви реагира на различни дейности. Това знание ще ви помогне да постигнете здравните си цели и да оптимизирате работата си.

Проверката на кръвната захар преди и след тренировка помага за предотвратяване на хипогликемия. Може да се наложи да увеличите въглехидратите преди тренировка или да коригирате лекарствата и леките закуски. Можете също така да промените дозата си инсулин, за да съответства по-добре на активността.

Източник: https://xn--80achgm7d.xn--90ae/.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

10-храни-за-сияйна-кожа-и-идеален-тен

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

захар кръвната може упражненията след това диабет намаляване упражнения нивата помага също риска хранене помогне добре така начин тренировка или като преди най спортът проучвания могат важно как показват предотвратяване при