Детето не чува!

Блог, Блог със статии и интересни факти, Здраве и медицина

23.01.2015 г.    19.02.2017 г.    1612 madmax3madmax3

Детето не чува!

Блог » Здраве и медицина

Детето-не-чува

За всеки родител новината, че детето му има проблем със слуха или въобще не чува е шокираща. Понякога това става ясно едва след първата година на малкото, когато близките му очакват да проговори, а то втренчено следи изражението на лицето и движението на устните им. При други, които имат частично намаление на слуха, проблемът може да се установи след проговарянето им, когато стават забележими несъвършенствата в артикулацията им.

1 на 1000деца се раждат с пълна глухота, а 3-4/1000 с различна по степен слухова увреда.

Кои са рисковите фактори за глухотата при децата?

Фамилна обремененост (Голяма част от случаите на глухота и загуба на слуха са наследствени );

Недоносеност

Трудно раждане, при което се стига до намаление или липса на кислорода, пренасян от кръвта до тъканите на бебето. Това състояние се нарича аноксия и предизвиква клетъчни изменения, особено във висшите нервни клетъчни формирования, които са извънредно уязвими;

Прекарани от майката инфекции (рубеола или други шарки в ранните седмици на бременността) или предаване на цитомегаловирус при раждането.

Вродени малформации;

Резус фактор-несъвемстимост между майката и детето

Тежка жълтеница на новороденото;

Неонатални инфекции;

Преболедуване на менингит в ранна възраст.

лечение с ототоксични антибиотици.

У нас има приета правителствена програма за неонатален слухов скрининг на всички деца в първите дни след раждането, но на практика тя не се прилага, защото държавата не отпуска средства за реализирането й. Единствено родителите, които настояват за такъв преглед и заплатят допълнително за него още в родилния дом, могат да разберат още тогава дали детето има някакво отклонение в слуха си.

Как да провериш дали детето чува?

Децата усвояват умението да говорят като подражават на чутото от възрастните. Добрият слух е задължително условие за нормалното психическо и речево развитие на детето, затова колкото по-рано откриеш, че малкото има някакъв проблем с това сетиво, толкова по-бързо ще може да се реагира. Първото, което можеш и сама да установиш дори и при новородено бебе е да плеснеш с ръце в стаята и да проследиш реакцията на детето. Ако такава въобще няма, най-добре побързай да направиш консултация със специалист УНГ.

При деца към 1 г., ако липсва интерес към различна звукова стимулация, идваща от детското по телевизията или друг източник на музика, също трябва да помислиш за спешна среща с лекар.

Децата над годинка, които търсят настоятелно визуален контакт при общуването, вероятно също имат проблеми със слуха.

Видове глухота при децата:

В зависимост от това в коя част на слуховата система са открити анатомични изменения или функционални нарушения , се определят два вида глухота:

Кондуктивна глухота – свързана е със състоянието на външното и средното ухо и се изразява в намалена способност за възприемане силата на звука. Състоянието може да се подобри след медикаментозно или хирургическо лечение.При този тип намаление на слуха децата са с развит говор, само при аномалии на анатомичните структури малкото може да не проговори.

Невросензорна глухота - При нея пренасянето на слуховите дразнения е затруднено или въобще не може да се осъществи по невросензорната верига. Това е състояние, което трудно се поддава на лечение и успехът зависи от това, къде точно е прекъсната веригата.

Как може да се помогне на детето?

Много от причините за намален слух са лечими, а голяма част от нелечимите се преодоляват чрез слухопротезиране или кохлеарен имплант. Ето защо откриването на намален слух при деца е от изключителна важност.

Поставянето на слухов апарат трябва да стане възможно най-рано след установяването на проблема. При бетата, които са диагностицирани с пълна глухота, операцията за поставяне на кохлеарен имплант се прави около първата годинка. Операцията и апаратчето, което се поставя на детето се заплаща изцяло от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). У нас това се прави в МБАЛ „Царица Йоанна“ (ИСУЛ) – Клиниката по УНГ и във Военна болница. При правилна експлоатация един такъв имплант издържа 10 и повече години, само при евентуален технически дефект може да бъде подменен.

Как работят слуховите импланти?

Кохлеарен имплант е електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват. Има външни части (говорен процесор, който приема звуковите вълни, кутия със захранващи батерии и предавателна намотка) и вътрешна част (поставя се във вътрешното ухо - охлюва ) , които позволяват сигналът да стигне до структурите на централната нервна система в мозъка. Имплантът не възвръща нормалния слух, а само го имитира, като стимулира директно слуховия нерв с електрически импулси. Целта е детето да чува реч и да не усеща дискомфорт, когато звуците са прекалено силни.

От какво зависи успешната адаптация на дете със слухов апарат?

Практиката показва, че слухопротезираните деца около първата им година успяват да проговорят и да се интегрират социално дотолкова, че дори да тръгнат на училище с останалите си връстници. Успехът зависи на първо място от родителите, които да правят всичко възможно да общуват повече с малкото и от работата на сурдопедагозите (педагози, работещи с глухонеми) и логопедите в специализираните кабинети. Лекарите определят говорният контакт на близките с детето като ключов за успешната адаптация.

Консултант: Доц. д-р Диана Попова, д.м.н., Катедра по УНГБ в МБАЛ „Царица Йоанна“ 

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Детска-стоматология-или-какво-трябва-да-знаем-за-детските-зъбки

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

при детето или глухота това слуха може които със след което има деца децата малкото слух част имплант кохлеарен намаление как във зависи лечение слухов само като въобще първата чува когато към успехът още унг определят