Facebook се разпространява – и може да угасне – като епидемия

Блог, Блог със статии и интересни факти, Хостинг и провайдери

23.01.2015 г.    18.02.2017 г.    1283 madmax3madmax3

Facebook се разпространява – и може да угасне – като епидемия

Блог » Хостинг и провайдери

Facebook-се-разпространява-и-може-да-угасне-като-епидемия

Когато влизате във Facebook за девети път за 15 минути, то вероятно не ви хрумва, че Facebook е болест. Но учените от Принстънския университет (САЩ) смятат, че това определение за международната интернет социална мрежа е правилно. С помощта на прост епидемиологичен модел те показват, че използването на основната социална мрежа в света наистина се разпространява като инфекция.

Освен това техният модел говори за това, че Facebook, както някога и MySpace, след няколко години ще бъде споходен от рязко спадане на популярността. Някои изследователи обаче са на мнение, че принстънските учени грешат с подхода към проблема.

Няма нищо чудно в това, че епидемиологичният модел е приложим към такова социално явление като използването на уебсайта. В края на краищата инфекциозните заболявания най-често се разпространяват в резултат на контакт на човека с човек, тоест те също може да се смятат за социални явления. В същото време интересът към идеята или заниманието идват и си отиват буквално като болест – стига само да ти доскучае.

Джон Канарела и Джошуа Спечлър, изучаващи авио- и ракетостроенето, твърдят, че развитието на MySpace и Facebook се описва добре с много прост математически модел за разпространението на епидемиите. Моделът предполага съществуването на три типа хора: „възприемчиви“ (S), които още не са започнали да използват социалната мрежа, „заразени“ (I) – които вече го посещават, и „оздравели“ (R), които или са прекратили ползването на сайта или са се отказали от него след първото запознанство.

С разпространението на „болестта“ размерите на групите се променят. Например, тъй като за всеки нов случай на „инфектиране“ е необходим контакт между S и I, количеството S намалява пропорционално на произведението между I и S. Количеството I се увеличава по аналогичен начин, но в същото време носи загуби спрямо увеличението на количеството R.

Моделът е идентичен на т.нар. модел SIR, най-простия в епидемиологията, но все пак с някои добавки. В SIR хората оздравяват самостоятелно, съвземайки се след простудата, затова във всеки момент количеството R се увеличава пропорционално само на количеството I. Канарела и Спечлър предположили, че I става R само като се сблъска с други R: вие не спирате да използвате социалната мрежа, докато някой от приятелите ви не направи това (все пак се разглежда социално явление). Затова числото R нараства пропорционално на произведението между I и R.

След това приложили модела към реални данни. Популярността на MySpace и Facebook се оценявала въз основа на показателите на Google: просто тази информация е по-лесно да се получи, отколкото оригиналните цифри, които са конфиденциални. По такъв начин точно може да се определи броят на потребителите, докато самите социални мрежи разкриват само общото количество регистрирани записи, които се съхраняват дори след като хората са загубили интерес към тях.

В резултат моделът ясно възпроизвел възхода и падението на MySpace: социалната мрежа е достигнала пик на активност през 2008 г., когато имало по 75,9 млн. уникални посещения на месец, а към 2011 година броят на ползвателите практически се стопил. Очевидно подобна съдба очаква и Facebook – в последните години, ако се вярва на Google, популярността на тази социална мрежа е престанала да расте, а от 2012 година е започнала полека да спада.

Следователно, колкото по-дълго, толкова по-силно ще се увеличава количеството R, които ще мотивират другите I все по-активно да се отказват от Facebook и според модела някъде през 2015–2017 г. социалната мрежа ще загуби 80% от ползвателите си.

Но специалистът по математическо моделиране на епидемиите Мариса Айзенберг от Мичиганския университет (САЩ) моли да не бързате да продавате пакета си акции от Facebook. По думите ѝ моделът SIR е толкова прост, че е способен да предскаже само едно: бавно или бързо, епидемията (или популярността на социалната мрежа) в крайна сметка ще спадне. Специалистът смята, че показанията на този модел би следвало да се сравнят с данните от други версии, които отчитат, възможността от появата на повторни огнища от епидемията (тоест, че някои R отново ще станат I).
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Интернет-статиите

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

facebook мрежа които към това като модел количеството след или само социалната myspace моделът популярността все увеличава sir между някои прост пропорционално социална разпространението спечлър канарела епидемиите болест