Писане на статии не е копирайтинг

Блог, Блог със статии и интересни факти, Бизнес и търговия

24.09.2020 г.    24.09.2020 г.    92 KopiraytarKopiraytar

Писане на статии не е копирайтинг

Блог » Бизнес и търговия

Писане-на-статии-не-е-копирайтинг

Информация... или продажби, маркетинг, реклама?

Статия или копирайтърски текст – и двете са нужни и различни

Кога за последно четохте вестник? Представяте си го, нали - истински, хартиен, отпечатан. Това е класическият вестник. В него, разбира се, има статии. Те са писани от журналисти, или поне така трябва да бъде. Може да го прецените по качеството на статиите. Щом са добри, значи са от журналисти. А кои точно, пише над/под всяка статия и в издателското каре. Писане на статия за вестник е журналистика. И не е копирайтинг.

Във вестника (често) има и реклами. Те не са писани от журналисти. И това си личи. Писане на текст за реклама е копирайтинг.

Кога за последно четохте нещо в Уикипедия (wikipedia.org)? Знаете го този уеб сайт, нали? И той е пълен със статии. Така казва самата Уикипедия. И ги описва като „уеб страници с енциклопедична информация“. Статиите в Уикипедия са с различно качество. Писани са от различни хора, някои даже - журналисти. В Уикипедия може (да пробва) да пише всеки. Буквално. Който иска, пробва да публикува статия. Без да оставя името си над или под нея. Писане на статия за Уикипедия е експертност, начин за изява, даже маркетинг. Но не е копирайтинг.

В Уикипедия няма реклами. Затова няма и копирайтъри. Обаче в Уикипедия има връзки (линкове) към продаващо, маркетингово и рекламно онлайн съдържание. То вече (трябва) да е писано от копирайтъри. И, когато е, си личи. Писане на текст(ове) за продажби, маркетинг и реклама е копирайтинг.

Кога за последно си купихте нещо, докато четяхте вестник? Помислете. Не се сещате, нали? Така трябва да бъде. Взимате си вестник, за да го четете. Отваряте го заради информацията в него. Заради статиите, които са написали журналистите. От тях получавате новини, коментари и гледни точки. С две думи – информирате се. Такава е целта на статиите. Те не продават и не рекламират. Статиите са журналистика. И не са копирайтинг.

Не е така, ще кажете. Сигурно веднага се сещате за поне една продаваща и/или рекламна статия във вестник. Да, има и такива опити. Понякога - успешни, щом текста е създаден от копирайтър. Понякога – не толкова, когато статията е писана от журналист. Винаги можете да ги различите. Статията информира. Копирайтърският текст продава, рекламира, насочва към нещо конкретно. И в двата случая, добрите вършат работа. Щом са използвани по предназначение. Добрият журналист няма как да е също толкова добър копирайтър. И обратното.

Сега вижте някоя статия във вестник, означена с „платена публикация“ или „реклама“. Прочете текста. Информирахте ли се? Значи е статия. Въздействаха ли Ви да харесате, поискате и потърсите нещо? Значи е копирайтърски текст. Или...? Ако е нещо междинно, значи не е нито статия, нито копирайтинг.

А кога за последно си поръчахте нещо, докато четяхте Уикипедия? Ще го мислите ли, или направо казвате „никога“? Така трябва да бъде. Както вече знаете, статиите в Уикипедия са писани да дават информация. Влизате и четете, за да видите, научите и разберете. После използвате информацията, както си искате. И всичко е безплатно. Нищо не Ви продават, нищо не рекламират, нищо не Ви карат да правите. Чисто познание. Статиите в Уикипедия не са текстове от копирайтър. И това си личи. Писането на статия, и в Уикипедия, не е копирайтинг.

Пак не е така, ще кажете. И веднага ще (ми) дадете пример с големия брой обяви, реклами и даже цели сайтове в Интернет, предлагащи „писане на статии“. За разпространението на това явление говорят данните от Гугъл (google.bg). В него има около 10 търсения на ден по ключови думи “писане на статии“, „търся писане на статии“ и „писане на статии цени“. Общо – около 300 на месец. Да, търсене има. Странното е в предлагането. „Писане на статии“ от „копирайтър“. Сериозно ли?

Количеството не е качество. В българските интернет сайтове има огромен брои „статии“, поръчани и написани като такива. Качеството им е различно. Някои статии са добри, други - много, а доста - хич (или направо – кич). Колкото автори – толкова текстове. И обратното. Като преобладаващата част от тези „статии“ са писани от „копирайтъри“. Да се опитаме да махнем кавичките. Статии, все пак, се появят. Копирайтъри – изобщо не. Защото писането и на добри статии не е копирайтинг. Даже и да е от копирайтър. Даже и да е добър.

Всеки може да пише, не всеки може като копирайтър.© Като в https://www.копирайтър.бг. Казвам Ви го от личен опит, включително – и журналистически. Копирайтърът създава текстове за продажби, маркетинг и реклама. Тук статии няма. Проверил съм го, проверете. Поръчайте статия от журналист/писател/някой, който пише. След това му поръчайте копирайтърски текст. После поискайте изпълнението на двете задачи от копирайтър. Сравнете резултата. Но, само ако имате ясни (и верни) критерии и за статия, и за копирайтърски текст. Тогава, вече ще знаете:

* Или статии, или копирайтинг. Изборът определя резултата. Двете заедно са неподходящо решение. Щом искате да информирате читателите - планирайте и поръчайте статия. Възложете написването на журналист, на писател, даже на ентусиаст. Такива има много. А, щом искате текста да продава, рекламира и насочва читателите - копирайтър. Това не е статия. Това вече е копирайтинг.

* Или някой (който пише), или копирайтър. Изборът определя постигането на целта. Както и необходимите за това средства (буквално). Неточното решение е неразумно и/или скъпо. Когато искате да информирате, поставете задачата на подходящия човек. Който може да пише информиращо. Обикновено, най-добри в това са журналистите. Има и други писатели, които го могат. А има и хора, които просто могат да пишат. Изберете. Само не искайте статия от копирайтър.

Писане на статии не е копирайтинг. Със сигурност. Иначе сериозните вестници и издания щяха да са пълни с копирайтъри. И в редакциите щеше да има специфичната копирайтинг атмосфера. А тя там си е журналистическа. Проверено е. Проверете. И писането на статии в Уикипедия също не е копирайтинг. Проверено е. Проверете. Тогава защо писането на статии за сайтове и/или блогове да е копирайтинг? Помислете. Или проверете. Ама с копирайтър. И да е проверен.

А знаете ли къде са се появили копирайтърите? Случва се през 17 век. Тогава има само една медия – вестниците. Собствениците им веднага прегръщат идеята за още един източник на приходи. Публикуването срещу заплащане на текстове за стоки и услуги, въздействащи на читателите. Възниква рекламата във вестниците. И нуждата някой да пише текстове за стоки и услуги. Въздействащо. Тогавашните журналисти (и сегашните) пишат по друг начин. Нужни са хора с други умения. И копирайтърите се появяват във вестниците. Защото...

... има писане на статии, има и копирайтинг. И двете са необходими – още от 17 век, и до наши дни. От вестниците тогава и сега, до сайтовете в Интернет днес и утре. И двете са нужни, затова ги има и се търсят. Но, и тогава, и сега, писането на статии и копирайтинга са нещо различно. Две отделни дейности и две отделни професии (първото – не винаги). Писането на статии и копирайтинга се различават: като цел на текстовете, като необходими умения, като необходими изпълнители. С две думи: Пробвайте копирайтър. И вижте сами.

А как да различите статия и копирайтърски текст? И как да разберете кое от двете Ви трябва? Ами, питайте. Поискайте пример. Или направо поискате решение. От https://www.копирайтър.бг.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Най-добрите-слънцезащитни-кремове

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

статии копирайтинг или статия има копирайтър писане уикипедия това като текст вестник нещо статиите пише така даже двете писането журналисти писани щом трябва копирайтъри във текстове копирайтърски може реклама тогава