Кои сделки не се облагат от ДДС?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Финаси и кредити

30.12.2020 г.    30.12.2020 г.    39 pointspoints

Кои сделки не се облагат от ДДС?

Блог » Финаси и кредити

Кои-сделки-не-се-облагат-от-ДДС

В закона за данък на добавена стойност (ЗДДС) има множество клаузи, които определят, кои сделки, видове търговия и услуги се облагат от ДДС с цел увеличаване държавната хазна. Но в същият закон са споменати и видове търговия и сделки, които не се облагат от ДДС, като характера на тези сделки може да се разграничи в 12 различни категории.

Може ли да се печели от сделки, които не се облагат от ДДС?

Строго дефинирано, сделка е устно или писмено съгласие между две страни за размяна на конкретна стока или услуга, където едното лице предоставя услуга на второто лице, а то заплаща за тази услуга. В такъв контекст има множество сделки и доставки, които не се облагат от ДДС поради своят характер.

Има общо 12 вида доставки, които не се облагат от закона, като те биват:

Здравеопазване

Социална грижа и осигуряване

Образование, спорт физическо възпитание

Културна дейност

Вероизповедание

НПО

Земя и сгради

Финансови услуги

Застрахователни услуги

Хазарт

Стоки или услуги за които не е ползван данъчен кредит

Пощенски услуги и марки

Това са услуги и доставки на стока или услуги, които са освободено от данъчна облагаемост по ДДС, поради техният чувствителен характер. Добър пример за това е доставката на медицински услуги, което включва медицински транспорт, протези, транспорт на органи и човешка тъкан, транспорт на зъбни протези и друг вид услуги като мерене на кръвно от специалист.

Културна дейност

Под културна дейност закона разбира билети за културни мероприятия, без значение дали са частни или държавни – като билети за театър, концерт, цирк, музеи, археологически разкопки и паметници на културата. Те не се облагат от данъци, понеже така се стимулира по-адекватното финансиране на такъв вид мероприятия, като вместо да разпределя ресурси от хазната, прекратява цикъла на подобно субсидиране и позволява пълното приемане на доходите.

Вероизповедание

Тук всякакъв вид продукция, ресурси и услуги, които Българската Православна Църква и всички други признати религиозни принадлежности, предлагат не се облагат чрез ДДС. Това включва кръщенета, свещи, тамян, икони, дарения към църквата и всякакъв друг вид продукция или предлагана услуга

За да получите пълна информация от професионалистите в тази област, свържете се с Contract.bg и те ще разнищят темата за това как можете да се възползвате от това, без да прекрачвате морални или законови граници. Всеки бизнес има интерес в това да се възползва от пълната сила на закона, за някой това може да е възможност да разгърнат своята дейност по-лесно.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Важна-финансова-новина-за-социалното-осигуряване-която-засяга-всички

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

услуги облагат ддс сделки които това или като кои услуга дейност url вид закона има може транспорт културна contract доставки тази билети продукция лице вероизповедание ресурси стока всякакъв мероприятия без такъв характер