Научете кучето си да не лае без причина

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

07.03.2021 г.    07.03.2021 г.    100 An-GDesignAn-GDesign

Научете кучето си да не лае без причина

Блог » Домашни любимци

Научете-кучето-си-да-не-лае-без-причина

Лаенето е най-естественото нещо за всяко куче, но все пак понякога има ситуации, когато е по-добре да не го правят. Съществуват няколко стратегии, чрез които бихте могли да коригирате прекомерното лаене и респективно да си спестите немалко неудобства.

Важно е да съумеете да определите основната причина за лаенето – това ще ви помогне да разберете кой/какво е дразнителят и съответно да намалите лаенето.

Дългогодишните собственици вече са наясно, че умореното след адекватна физическа и умствена стимулация куче, е по-малко вероятно да лае извън обичайното. Макар че е трудно да се каже и колко е обичайно.

Не може да се отрече фактът, че лаенето е естествена реакция за повечето кучета. Но понякога може да се превърне в проблем, а често и в досада. Интуитивно собствениците се опитват да спрат кучетата да лаят, но по начини, които не предполагат изграждане на дългосрочни навици и поведение - например крещене, наказания или възнаграждаване на лоши навици, непоследователно дисциплиниране.

Когато търсите постоянно решение, имайте предвид, че за вас като собственик на кучето е важно да намерите източника на поведението. Ако кучето ви лае поради скука, може да помогне да намерите на домашния си любимец нещо за правене. Ако обаче лаенето и проблемите с тревожността са вследствие на ежедневната раздяла със стопанина/стопаните, това може да изисква съвсем различен подход.

Нерядко работят най-простичките решения, но за кучета, утвърдили в поведението си лаенето като занимание за запълване на свободното време, простите решения почти сигурно няма да сработят. Затова сме подготвили няколко препоръки:

Упражнение

Уверете се, че кучето ви има достатъчно физически и умствени упражнения, преди да си тръгнете сутринта. Умореното куче е по-вероятно да си почива, докато е само у дома. Ако е възможно, осигурете на любимеца си и дневна (обедна) разходка, а не само сутрин и вечер.

Социализация

Кучето ви може да лае срещу хора или други кучета, ако не е било достатъчно добре социализирано. Куче, което е имало много положителни преживявания с различни хора, включително такива с велосипеди, в инвалидни колички, деца и т.н., е по-малко вероятно да лае към тях. Възползвайте се от всяка среща с други хора и домашни любимци и работете върху социализацията на вашето собствено куче. Помогнете му да разбере, че непознатото е източник на нови положителни преживявания и да не изпитва страх, на който най-често се дължи неконтролируемият лай.

Играчки и пъзели за кучета

Има редица интерактивни играчки, които ще дадат на кучето ви нещо за вършене, така че да не му е скучно (с вас или без вас). Например лакомствата могат да бъдат „скрити“ в играчка-пъзел за кучета и кучето ще е ангажирано с нея, докато не извади своеобразната си награда.

Управление на околната среда

Сред предложенията от дресьори на кучета е, когато собствениците ги няма, да оставят кучето си с избрани и познати звуци - например радио или телевизионна програма. Идеята е, че те наподобяват звуците на домакинството, когато собственикът присъства. Допълнителни стъпки, като затварянето на щорите, преди да излезете от къщата, могат да помогнат, премахвайки възможността вашето куче да вижда неща, които биха нарушили спокойствието му – например котки, катерички, птички, хора (например пощальон или куриер) и други „дразнители“, които ще го предизвикали да лае.

Тренирайте правилно командата „Тихо!“

Популярен метод за ограничаване на прекомерното лаене е преподаването на командата „тихо!“. Но... използвайте спокоен, твърд глас, за да кажете на кучето си да бъде „тихо“ и задължително подсилете правилното поведение с лакомства и обич.

Не отговаряйте на лаещото куче

Много кучета лаят, за да привлекат вниманието, да поискат храна или да „кажат“, че искат да им се отвори вратата и да излязат навън, или просто да ги пуснете от заграждението им.

Не отговаряйте! Не реагирайте! Проявете търпение! Изчакайте, докато кучето ви се успокои и стане тихо, и чак тогава му дайте това, което иска.

И не забравяйте да наградите поведението, което очаквате, т.е. осигурете положително мотивиране на любимеца си, когато то е тихо и спокойно.

Ако имате куче, със сигурност вече знаете, че лаенето е неизбежно - дали от страх, дали поради „териториални претенции“, дали като радостен поздрав към вас, дари от глад или може би защото му е скучно. Но ако усетите, че лаят е прекомерен, най-добре е да разберете причината. И работете търпеливо и с постоянство над премахването на това дразнение.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Научете-кучето-си-да-не-лае-без-причина

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

кучето или лае куче лаенето кучета може ако които тихо например когато това хора url вас като най причина без има други научете дали добре лаят вероятно нещо поведението което докато поради работете намерите любимци дома