Изменението на климата в Централна Азия: какви са последствията?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Наука и техника

20.08.2021 г.    20.08.2021 г.    131 i_mitkovi_mitkov

Изменението на климата в Централна Азия: какви са последствията?

Блог » Наука и техника

Изменението-на-климата-в-Централна-Азия-какви-са-последствията

Бенджамин Орлов е професор в Колумбийския университет и член на работната група на Института за изследване на планинските общества на Университета в Централна Азия.

Според Световната банка страните от Централна Азия могат да се сблъскат с голяма вероятност регионът да преживее по -значително затопляне от средното за света: например, ако светът се затопли с 4 ° C, средната годишна температура в Централна Азия е края на 21 -ви век ще се повиши със 7 ° C в сравнение с периода от 1951 до 1980 година. (и в сравнение със световния индикатор увеличението ще достигне 3 ° C). И така, какво означава такъв скок на температурите за самия регион на Централна Азия? И какви са очакваните последици за постсъветските републики?

Като цяло затоплянето се случва по целия свят, но частите на Земята се нагряват с различни темпове. Високата температура в Централна Азия има няколко последствия. Първият е въздействието на високите температури върху водните ресурси. Нивото на водата в резервоарите ще намалее поради ускореното изпаряване на водата при по -високи температури.

Топенето на ледниците ще намали количеството вода. Второ, растителният свят ще бъде под натиск, който се нуждае от повече вода. С повишаване на температурата се увеличава количеството вода, консумирано от растенията. Всичко, което се напоява, също се нуждае от повече вода.

Трето, в региона ще има изместване на растителната ивица нагоре, т.к растенията ще растат в райони, където температурата е най -подходяща за тях. По този начин пустините, които са най -ниските региони в Централна Азия, повдигнете се, същото ще се случи и с ливадните площи. Горите ще се движат нагоре към по -високите части на планините.

Тази връзка между водата, температурата и растителността е от голямо значение за живота и икономическата дейност. Също така всичко това е важно от гледна точка на жизнеспособността на човека и условията за живота му, т.к през горещото лято растенията и дърветата играят важна роля за охлаждането на въздуха и осигуряването на сянка. В градовете, както и в селските райони, дърветата са често срещани. Повишаването на температурата ще окаже натиск върху растенията в природните и културни пейзажи.

И четвърто, по -лошо здраве се очаква при по -високи температури, особено горещи вълни, които се наблюдават в цяла Азия и Европа през последните десетилетия. Топлинните вълни ще засегнат хора с лошо здраве, по -специално деца и възрастни хора.

Какво е въздействието на високите температури върху селското стопанство? Можете ли да дадете пример?

Ярък пример е отглеждането на овощни градини, което ще даде по -ниски добиви, т.к дърветата страдат от повишаване на температурата. Дърветата ще използват повече енергия, за да предпазят листата от падане и ще произвеждат по -малко плодове. Броят на произвежданите млечни продукти ще намалее поради факта, че животните също ще страдат от жегата. Водата е необходима за поддържане на подходяща телесна температура при животно или човек и няма значение дали говорим за изпотяване или издишани пари.

Очевидно имаме предвид живота в планината. Но какво да кажем за страните от Централна Азия надолу по веригата?

Водните ресурси са от голямо значение за газовата и петролната промишленост в Казахстан и Туркменистан. Те са важни и за Узбекистан, където голяма памучна промишленост играе важна роля в икономиката. Исторически в двете страни е имало лошо управление на разпределението на водата. По време на съществуването на СССР принципът на централно планиране надделява за няколко години напред, както и масовото производство. Този подход не е адаптиран към нестабилното водоснабдяване, което трябва да се решава ежегодно.

Предполага се, че първоначално в Централна Азия винаги е имало достатъчно вода, това мнение вече се е утвърдило в съзнанието на хората. Но в региона преходът към частна собственост не беше осъществен достатъчно прозрачно, управлението беше продиктувано от политически цели, а не от фактори за рационално използване на природните ресурси. Но всъщност се надяваме, че разбирането на въздействието на изменението на климата, както и на пазарната конкуренция, ще принуди страните надолу по веригата да възприемат по -ефективен подход към управлението на водните ресурси. Всъщност има много възможности за подобряване на разпределението и управлението на водата.

Източник: http://www.nauchensviat.eu/
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Как-се-пишат-курсови-работи

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

азия централна водата вода температурата ресурси климата към растенията изменението какви температури дърветата водните върху при както повече какво високите което също температура въздействието има живота значение лошо