КОТКИТЕ И COVID-19: НЯМА ПОВОДИ ЗА ПАНИКА!

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

19.10.2021 г.    19.10.2021 г.    22 zoopresszoopress

КОТКИТЕ И COVID-19: НЯМА ПОВОДИ ЗА ПАНИКА!

Блог » Домашни любимци

КОТКИТЕ-И-COVID-19-НЯМА-ПОВОДИ-ЗА-ПАНИКА

В зората на пандемията от COVID-19 се появиха съобщения, че котките са способни да се заразят с „човешки” щам на коронавируса. Тези новини, естествено, породиха вълна от паника: много от и без това разтревожените хора масово започнаха да се отказват от своите мяукащи любимци.

Нека видим каква е ситуацията днес. В търсене на отговор се насочихме към авторитетни американски източници – родните са твърде оскъдни на информация по този въпрос. Резултатът: котките действително могат да се заразят с „нашия” коронавирус. Към края на юли 2021 г., 97 американски котки и 85 кучета дали положителни проби за COVID-19. „Съгласете се, че в мащабите на страната това са единични случаи, - коментирала доктор Лори Тейлър от Американската ветеринарна асоциация. – Просто за сравнение: в САЩ от коронавирусна инфекция са преболедували повече от 35 милиона човека. Така че общите цифри за домашните животни не са големи, и няма никакви поводи за тревога”.

Как протича заболяването в котките? Според доктор Тейлър, повечето котки прекарват заболяването от човешкия коронавирус безсимптомно (може би, поради това е толкова оптимистична статистиката), в някои животни се наблюдават леки респираторни симптоми. Съвсем рядко се фиксират стомашно-чревни разстройства. Факти за гибелта на някоя котка не са установени. Всички котки с диагноза COVID-19 са били излекувани.

На практика стопаните най-често забелязват, че котката започва доста често да киха, да подсмърча и да диша тежко. Понякога на животното му се повдига, появяват се течни екскременти. Много е важно да се знае, че котките не се разболяват от коронавирусна инфекция сами по себе си – те се заразяват от своите болни стопани. По правило, стопаните не спазват никакви предпазни мерки. Дори с потвърдена диагноза те продължават да галят и „мачкат” пухкавия любимец в предгръдките си. А сега и добрата новина: заразяването протича по принципа на улица с еднопосочно движение. Котката се заразява с коронавирус от своя стопанин, боледува, но не разпространява инфекцията по-натам по веригата: факт на обратно заразяване до днес не е установен. Така че може да въздъхнем спокойно – медицината е реабилитирала напълно котките, и те сега не са смятани за разпространители на коронавирусна инфекция.

Що се отнася до предпазните мерки, всичко е много просто: при потвърждаване на диагнозата се постарайте да намалите контактите с животното до минимум. Във всеки случай, въздържайте се от прегръдки. Най-добре би било, ако, общувайки с животното, се използват маска и ръкавици – поне така препоръчва доктор Тейлър. Ако сте заболели, не е нужно да прехвърляте грижите за своя любимец на някой приятел или познат: ако и на двамата ви е съдено да преболедувате – така и ще стане.

И още нещо: имайте предвид, че карантината изнервя котките. Изследователи от Гентския университет в Белгия установили, че домашните котки изпитват стрес по-често и се държат агресивно поради наложената във връзка с COVID-19 карантина.

По думите на учените, котките стават раздразнителни, тъй като останалите у дома стопани нарушават техния ежедневен режим. Например, стопанинът може да прекара половин ден, излегнат на любимия диван на котката, а тя трябва да се задоволява с килима на пода. При това останалите у дома деца не допринасят за спокойствието на мъркащите любимци.

Според специалистите, котките са силно привързани към рутината – значително по-силно от кучетата.

„Домашните тигри”, живеещи в апартаменти, понасят карантината много по-тежко, отколкото техните събратя, живеещи в къщи с двор.

Изследователите събрали данни от ветеринарни лекари от различни европейски градове (Гент, Париж, Барселона) и малки населени места. Те анализирали и систематизирали оплакванията, споделяни с ветеринарите от стопаните на домашни котки. Въпреки че тези сведения се недостатъчни за научни изводи, изследователите отбелязали ясно открояваща се тенденция: карантината, призвана да ограничи коронавирусната пандемия, действа на нервите не само на хората, но и на котките.

www.zoopress-bg.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Декоративни-рибки-за-аквариум

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

котките covid котки така много това паника поводи няма доктор тейлър коронавирусна инфекция домашните любимци може коронавирус към стопаните често котката карантината животното ако мерки при живеещи своя във силно сега прост