ПАНИЧЕСКИ АТАКИ ИЗМЪЧВАТ КУЧЕТО

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

30.10.2021 г.    30.10.2021 г.    19 zoopresszoopress

ПАНИЧЕСКИ АТАКИ ИЗМЪЧВАТ КУЧЕТО

Блог » Домашни любимци

ПАНИЧЕСКИ-АТАКИ-ИЗМЪЧВАТ-КУЧЕТО

Паническата атака е тежко, мъчително състояние, възникващо, по принцип, внезапно. То е съпроводено от пристъпи на тревога, страх, загуба на контрол над себе си. Такава атака може да се развие на фона на остър стрес и да доведе до учестено сърцебиене, затруднено дишане, потене, треперене, световъртеж и повдигане. Когато паническата атака се завръща отново и отново, специалистите говорят за паническо и дори депресивно разстройство.

Смята се, че паническата атака е характерна предимно за хората. Но не бива да забравяме, че кучетата живеят с нас не едно хилядолетие и са успели да усвоят редица модели на човешкото поведение. Паническата атака не е изключение.

Паниката, страховете и тревогата са нужни за оцеляването. Когато хората изпитват чувство на силен и внезапен страх, настъпва мощно освобождаване на адреналин. Под неговото действие човек получава някаква свръхсила, способност да прави неща, на които никога не би се осмелил в нормална, спокойна обстановка. Проблемът е в друго: адреналинът има свойството да се натрупва в организма, когато, условно казано, не му дават да излезе навън. Натрупа ли се достатъчно адреналин, той се опитва да напусне тялото – и ние виждаме симптомите, характерни за паническата атака.

Често понятията „паническа атака” и „тревожно разстройство” се бъркат. Независимо от известната прилика в симптомите, все пак това са различни неща. Но когато става дума за кучетата, обикновено се използват и двата термина: кучетата не могат да опишат своето състояние, да изразят своите чувства. Поради това специалистите предполагат, че първопричина както за паническа атака, така и за тревожно разстройство става баналният стрес.

При кучетата отсъства самоанализ, животните не разбират, какво се случва с тях, защо изпитват прилив на необяснима тревога или страх. В момент на паническа атака те могат да действат спонтанно, нехарактерно, да показват нетипични модели на поведение. Какви са най-често срещаните симптоми? Ушите обикновено са дръпнати назад, опашката е прибрана под тялото, кучето безцелно ходи напред-назад. Наблюдават се учестено дишане и сърцебиене. Зениците са разширени, налице е повишено слюноотделяне. Животното потреперва, губи апетит. В някои случаи се регистрира така наречения натрапчив груминг, когато кучето яростно се ближе, отскубвайки цели кичури козина. То започва да лае, надава вой или скимти. В редки случаи кучето може да стане агресивно, може да се нахвърли дори на своя стопанин (под влияние на мощното освобождаване на адреналин в организма). Трябва да се подчертае, че в такава ситуация много модели на поведението хипертрофират. Така например, ако кучето обича да копае или да драска нещо, в момент на паническа атака то прави това особено щателно, с утроена сила. Възможни са също самопроизволно уриниране или дефекация.

Може ли кучето да се „зарази” със страх от своя стопанин? Краткият отговор е „да”, може. Кучетата долавят психологическото състояние на своя стопанин. Нещо повече, те смятат себе си и стопанина за едно цяло, нещо, като продължение на своя любим човек. Ако стопанинът изпитва силен пристъп на страх, той, най-вероятно, ще го предаде и на своя любимец (но не в 100 % от случаите).

В такива ситуации трябва да си припомним, че на нас ни се налага да мислим и да взимаме решения за двама. Постарайте се да преодолеете опасния пристъп, успокойте се и успокойте кучето. Говорете нещо с равен и спокоен глас, погалете своя любимец. Ако кучето е предпочело да се скрие, не го карайте да излезе насила от своето временно скривалище. Когато тревогата отмине, то ще се появи само. Може да опитате да отвлечете кучето с някаква интересна игра. Ако пристъпи на паническа атака се случват с кучето редовно, може да излизате на разходка по-често, използвайки нагръдник. Той ще ви помогне да удържите животното, ако опита да избяга.

За профилактика на паническите атаки в кучето се постарайте да анализирате събитията, предшестващи началото на пристъпите. Може би, ще успеете да установите някакви тригери – например, струпване на хора, силни звуци и т. н. Съответно, старайте се да не натоварвате кучето, вкарвайки го в стресови ситуации, които може да предвидите.

zoopress-bg.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

ЗЕЛЕНАТА-ИГУАНА-ПРЕВРЪЩА-ДОМА-В-МИНИАТЮРЕН-ДЖУРАСИК-ПАРК

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

кучето атака може своя когато страх кучетата паническата ако паническа нещо или атаки така модели панически често разстройство под адреналин той това състояние измъчват стопанин например постарайте тревогата изпитват силен