Преустройството у дома и има ли нужда от документация?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Строителство и ремонт

13.11.2021 г.    13.11.2021 г.    80 mariqna_dqkova_mariqna_dqkova_

Преустройството у дома и има ли нужда от документация?

Блог » Строителство и ремонт

Преустройството-у-дома-и-има-ли-нужда-от-документация

Ограниченото жилищно пространство кара много хора да променят вътрешното разположение на помещенията и тяхното предназначение, като това се прави обикновено от много хора без документи и разрешителни, които да контролират безопасността на всички, които обитават това място. Тук с нашите консултанти на строителна фирма МД-90 ще разделим видовете преустройства според тяхното предназначение. Преустройствата могат да бъдат с промяна предназначение на обект, могат и да са преустройства, без промяна предназначение обект. Но при всяка промяна е нужно и съответна процедура.

Няма законова съобразност да събаряш стени, да прекарваш ВиК там където не е предвидено по проекти, да се изграждат нови стени, да създаваш на своя глава едва ли не свои хрумвания и решения, без да бъдат съобразени с изискванията и условията за безопасност на сградата. Най-безобидното е приспособяването на терасите към вътрешната жилищна площ в блоковете, което понякога не е толкова безобидно, тъй като при подобно увеличаване на площа на стая да речем, може да се съборят носещи греди, колони, което да създаде много повече неприятности, отколкото може и да си представите. Ако само решите да си отсъклите балкона, това не е нарушение на ЗУТ, но ако затворите балкона към стаята и премахнете преградната стена, това вече е нарушение и подлежи на санкции.

Друг важен параграф, който трябва да се спазва е кога е нужно съгласие на съседи при извършване на подобни ремонти, вкл. преустройството на определена площ и нейното ново предназначение при наличие на обща етажна собственост.

Не е нужно съгласие на подобни съседи при:

- липса на промяна на предназначение помещения

- не се отнемат общи помещения към определена частна собственост

- не се изменят общи части драстично

- при промяна предназначение помещение в нежилищна сграда

- при свързване на инсталация през обща част без да засяга простраство на отделните собственици и др.

Като правило се допуска всяко преустройство да отговаря на всички проектни норми като се започне от архитектура, строително-техническки, санитарни и противопожарни норми. Повече информация за преустройства, ремонти и всичко за строителни услуги, може да намерите на сайта и блога ни на адрес – www.md90,biz
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Арон-България-ЕАД-Производство-на-алуминиеви-стълби-и-алуминиеви-скелета

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

предназначение при промяна преустройството без това като много дома има към нужда нужно преустройства може документация повече собственост бъдат обект стени общи помещения ремонти обща определена подобни балкона нарушение съсе