ЗАЩО СМЪРТТА НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ СЕ ПРЕЖИВЯВА ТОЛКОВА ТЕЖКО?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

18.11.2021 г.    18.11.2021 г.    13 zoopresszoopress

ЗАЩО СМЪРТТА НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ СЕ ПРЕЖИВЯВА ТОЛКОВА ТЕЖКО?

Блог » Домашни любимци

ЗАЩО-СМЪРТТА-НА-ДОМАШНИЯ-ЛЮБИМЕЦ-СЕ-ПРЕЖИВЯВА-ТОЛКОВА-ТЕЖКО

Животът на домашните любимци е много по-кратък от човешкия, и тяхната загуба е мъчителна. В обществото кой знае защо не е прието да се съчувства на човек, който е изгубил любимата котка или куче, но психологът Гай Уинч е убеден, че ние трябва да бъдем по-внимателни и да разбираме, колко болезнена е такава загуба.

Истината е, че преживяването на загубата на домашния любимец е изключително тежко. За съжаление, много хора не са готови да признаят, колко болезнена е такава загуба и колко силно се отразява тя на емоционалното и физическо състояние. Неотдавна в New England Medical Journal било съобщено за жена, в която след смъртта на кучето й лекарите открили „синдром на разбитото сърце” – остър сърдечен пристъп с признаци на инфаркт. Въпреки че за това узнал едва ли не целия свят, едва ли в общото възприятие нещо се е променило.

Малко са хората, които биха се осмелили да поискат почивен ден, за да оплачат своя любимец. Ние се страхуваме да се покажем твърде сантиментални или емоционално неустойчиви. И, уви, малко са работодателите, които биха се съгласили да удовлетворят такава молба.

Фактът, че обществото възприема недостатъчно сериозно смъртта на домашните любимци, се отразява пагубно на нашата способност за възстановяване. Ние не само сме лишени от социална подкрепа, но и се стесняваме от дълбочината на страданията и крием своята болка дори от най-близките си. Понякога, без да осъзнаваме докрай, какво се случва с нас, ние се питаме, защо реагираме толкова неадекватно на загубата.

Ето няколко обяснения за това, защо тъгуваме и откъде е това усещане за празнота след смъртта на домашния любимец.

Загубата на любимите животни е също толкова болезнена, както и на останалите членове на семейството

Много стопани смятат своите животни за членове на семейството. За тези, които живеят сами, няма по-близко същество. Те могат да се виждат с родителите, братята и сестрите един-два пъти в годината, но кучето или котката са част от ежедневието, поради това тяхната смърт може да се усеща по-силно, отколкото загубата на някой далечен братовчед.

Любимците са наши терапевти

Те са способни да оказват терапевтично въздействие, дори ако никой не ги е обучавал за изпълнение на тази благородна работа. Тяхното присъствие осигурява приятна компания, избавя от самотата, понижава нивото на депресия и тревожност. Губейки ги, ние губим важен и жизненонеобходим източник на подкрепа и комфорт.

Грижите за тях дават смисъл на живота

Когато имаме за кого да се грижим, ние сме настроени по различен начин, самооценката ни се повишава, появява се жизнен ресурс и усещане за цел в живота. Когато нашите любимци ни напускат, изчезва и толкова необходимото усещане за нашата собствена нужност.

Руши се нашето ежедневие

Грижите за животното – това е комплекс от задължения, с които са изпълнени дните ни. Ние поддържаме своята физическа активност, разхождайки кучето, ставаме по-рано, за да нахраним котката, предвкусваме почивните дни, когато ще може поне за час да яздим кон. С тяхната загуба се променя привичния ред на нещата, с който в продължение на години са били свързани нашите планове и действия. Нас не само ни мъчи душевна болка, а съществуванието ни става безцелно.

Губим част от своята идентичност

В квартала стопаните на кучета, по правило, знаят имената на местните любимци. Където и да се появят те, тях ги приветстват. Нерядко домашните любимци в социалните мрежи имат повече последователи от много хора. Те стават неделима част от нашата самоидентификация, и с тяхната загуба в нашето „Аз” възниква празнота. Без тях ние сякаш ставаме безлики и незабележими. Смъртта на животното не просто разбива сърцето, тя предизвиква истинска, дълбока мъка. А това е нещо, към което всеки нормален човек трябва да се отнася сериозно и с разбиране.

zoopress-bg.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

ЗАЩО-СМЪРТТА-НА-ДОМАШНИЯ-ЛЮБИМЕЦ-СЕ-ПРЕЖИВЯВА-ТОЛКОВА-ТЕЖКО

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

ние смъртта защо любимец толкова това любимци домашния загуба тежко загубата много които тяхната усещане когато кучето колко болезнена такава тях или част нашата преживява домашните своята биха сме семейството членове