ИГРАЧКИТЕ – КЛЮЧЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО НА КУЧЕТО

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

19.12.2021 г.    19.12.2021 г.    101 zoopresszoopress

ИГРАЧКИТЕ – КЛЮЧЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО НА КУЧЕТО

Блог » Домашни любимци

ИГРАЧКИТЕ-КЛЮЧЪТ-КЪМ-ЩАСТИЕТО-НА-КУЧЕТО

Както е добре известно, играчките представляват инструменти за умствено, емоционално и физическо развитие на децата. Същите функции те изпълняват и за кучетата.

Играчките, предназначени за кучета, не само позволяват на животните да разнообразят своето ежедневие, да снемат стреса и да подобрят настроението си, но и допринасят за доброто състояние на зъбите. Кучетата имат нужда постоянно нещо да дъвчат. Домашните питомци, които гризат мебелите, обувките и домашните вещи – това е истинско главоболие за техните стопани, но ако вие имате възможност да видите същите тези „разрушители” след няколко години, ще забележите, че техните зъби са се съхранили по-добре, отколкото зъбите на кучетата, които са имали възможност да гризат различни предмети само докато са били кутрета. Това е сериозен довод да се разрешава на кучетата на всяка възраст да гризат, когато им се иска, главното е, да се използват за това подходящи играчки.

Ако кучето гризе играчки, това може да помогне за справянето с много проблеми, сред които неправилната захапка, а така също смяната на млечните зъби, които падат безболезнено, и няма нужда да се прибягва до анестезия за тяхното отстраняване. Предложете на кучето много различни предмети, които то ще може безопасно да дъвче. Обърнете внимание какво му харесва най-много и му осигурете още предмети и играчки с подобна структура. Кучето винаги знае какво му е нужно за зъбите във всеки момент.

Когато кучето е възбудено, то ще гризе с въодушевление всяка играчка, докато не заспи неусетно. Играчката за него е като книгата в леглото преди сън за нас, хората. Такива играчки помагат на кучетата да се справят със самотата, когато любимият им стопанин не е у дома.

Още един голям плюс на играчките е това, че те отвличат животното от настойчиво близане или хапане на собственото тяло. Давайте на своето куче любимата му играчка всеки път, когато видите, че то е започнало да се ближе, това ще избави вас и вашето куче от много неприятни проблеми със здравето в бъдеще.

За да поощрите кучето повече да гризе и дъвче, дайте му играчка, която става за ядене. Но в началото се консултирайте с ветеринарен лекар относно безопасността на играчката или храната, която използвате, и се убедете, че кучето няма алергия. Съществуват играчки, вътре в които може да се поставя храна за вашия питомец.

Според зоопсихолозите, стопаните не бива да икономисват от играчки за своите питомци. Те трябва често да се сменят, за да не омръзват на кучето. Играчките – това са инструменти, които помагат на вашия любимец да се развива.

Различните кучета се разпореждат по различен начин със съдбата на играчките, попаднали в лапите им. По тази причина не може да се каже коя играчка ще бъде безопасна и ефективна, и коя – не. Едно куче може бързо да направи на парчета играчката и дори да погълне някои нейни части. Друго ще се занимава с нея толкова дълго, че в резултат от нея могат да останат големи парчета, които могат да увредят храносмилателната система на животното.

Своя роля играят възрастта и опита. Това куче, което по-рано дълго време се е занимавало с играчката, и вие сте имали възможност да му я отнемете, преди кучето да я направи на твърде малки части, внезапно се превръща в шампион по скоростно унищожаване. Ако в дома ви се е появило още едно куче, то това може да накара първото да увеличи скоростта на гризане, за да не остане нищо за конкурента.

Някои играчки са вредни за кучетата, поради това, когато имате някакви съмнения, потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Той може да ви подскаже какво е най-добре да се дава за гризане на кучето, така че то да не си счупи зъбите. Кучетата бързо се учат да се справят с меките предмети, така че логично е да им се дава нещо по-твърдо, но винаги трябва да имате предвид, че кучето може да повреди зъбите си. Много твърдите предмети са безполезни, тъй като кучето просто ще откаже да ги гризе. Някои кучета гризат само това, което има за тях привлекателен вкус, а други откъсват малки парченца, които могат да погълнат. На тях им е нужна компенсация за тежкия дъвкателен труд, и кой ще посмее да ги обвини за това?

Въобще вие трябва да започнете с предлагане на вашето кутре на няколко играчки с различна текстура и да наблюдавате, какво ще прави то с тях. Доколкото кученцето расте, и съответно неговите челюсти стават по-силни, постепенно трябва да му предлагате играчки, с които ще му бъде все по-трудно да се справи. Това ще съхрани неговия интерес към процеса. Важното е да се поддържа интереса на кученцето и порасналото куче към играчките, които стават за дъвчене. Освен, че това ще запази здрави зъбите и ще снема стреса, то също така формира в кучето навик да гризе именно играчки, а не вещите, които принадлежат на неговите стопани. Докато кучето не е станало възрастно – това е прекрасно време да се вкорени в него извънредно полезния и ценен навик за гризане.

Трябва да бъдете особено бдителни при използване на играчките, ако в дома ви живеят няколко кучета. Може би вашето първо куче се е справяло прекрасно със свинските уши, докато не сте си взели още един любимец, и сега то изразява своето недоволство, когато някой друг предявява претенции към онова, което счита за своя храна. Недоволство – това е меко казано, инстинктите изискват от кучето яростно да защитава своята храна от другите членове на глутницата.

Кучета, които иначе никога не биха започнали да изясняват отношенията си, могат да влязат в яростна схватка заради храна или любимата играчка, която за тях е също толкова ценна. Понякога конфликтът продължава и след като е ликвидирана причината за неговото избухване. Така че научете се правилно да разпределяте играчките, когато си взимате в семейството ново куче, преди животните да започнат война помежду си. Това правило важи и в случаите, когато чуждо куче идва на гости в дома ви.

Не се заблуждавайте, ако кучетата живеят мирно в първите няколко седмици от своето запознанство. Във всеки момент ситуацията може да се промени. Най-добре е просто да не допускате възникването на проблеми в отношенията между кучетата заради техните играчки. Вие трябва да бъдете лидер в глутницата, и това ще бъде добре както за кучетата, така и за останалите членове на вашето семейство.

Кучетата използват играчките, за да установят аспектите на своите взаимоотношения, което е трудно за разбиране от нас, хората. Понякога може да се оставят играчки, които не стават за ядене на разположение на няколко кучета, ако тези играчки са достатъчно много, така че на кучетата да не се налага да се съревновават за правото на притежание. Но те все едно ще си съперничат, и вие ще трябва да решавате, доколко това съперничество е сериозно, и може ли безопасно да им се оставят такива играчки, когато животните са заедно.

Понякога това е само еднократна акция на едно куче, което, утвърждавайки своя авторитет в глутницата, показва, че има право да отнема играчките на подчиненото куче, когато поиска. Дайте на кучето, останало без своята играчка, друга, без да отнемате от по-силното куче неговата „придобивка”. Ако то вземе и новата играчка, и следващата също, това означава, че иска да предаде със своите действия някаква информация. Ако кучето дава играчката без особена съпротива, възможно е, най-правилното решение да е просто да се позволи на кучетата да общуват помежду си. Трябва само да давате възможност на кучето да гризе нещо по такъв начин, че то да не бъде отнето от доминиращото животно.

Естествено, ако кучето живее само, то това за него е много изгодно, тъй като цялото удоволствие от притежанието на играчките остава само за него.

Кучетата използват играчките като средство за общуване. Понякога те с помощта на играчки въвличат в игрите си други кучета – например, когато едно куче отнема една играчка от друго и избягва с нея, приканвайки своя приятел да го преследва. Лидерът в глутницата може да използва този прийом, когато играчката не го интересува много, но той иска да поощри подчиненото куче, което се страхува да се присъедини към играта. Вие може да направите същото, за да накарате едно куче, което не ви познава добре, да престане да се страхува.

Има кучета, за които играчката представлява по-силен мотиватор, отколкото са лакомствата. Вие може да използвате властта на играчките още от първия ден, когато в дома ви се е появило кучето. Учете животното да ви донася предмети още от вашата първа среща. Дръжте под ръка множество различни играчки и наблюдавайте кои от тях са по душа на вашия любимец.

Ще мине малко време и вие ще разберете ползата от инвестирането на пари в играчките за кучета. Може би вашето куче разполага с много играчки, но ако то все пак гризе мебелите, донесете му нова играчка и ще се изненадате колко много това ще повиши неговия интерес към старите играчки. Понякога играчката, която най-много е обичана от кучето, може да предизвика удивление в неговия стопанин. Добре е да се съобразявате с предпочитанията на своя питомец, когато искате да използвате играчката като фактор за мотивация. Играчката – това е ключът към щастливия живот на вашите любимци!

zoopress-bg.com




Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

ЗАЩО-СМЪРТТА-НА-ДОМАШНИЯ-ЛЮБИМЕЦ-СЕ-ПРЕЖИВЯВА-ТОЛКОВА-ТЕЖКО

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

това кучето играчки играчките може куче които когато кучетата много ако играчката кучета към играчка трябва вие което само гризе така добре зъбите като предмети едно още най вашето своя дома със няколко понякога тях ключ