„ПЛЕШИВИТЕ” ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ ИМАТ МНОГО ПРЕДИМСТВА

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

07.01.2022 г.    07.01.2022 г.    164 zoopresszoopress

„ПЛЕШИВИТЕ” ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ ИМАТ МНОГО ПРЕДИМСТВА

Блог » Домашни любимци

ПЛЕШИВИТЕ-ДОМАШНИ-ЛЮБИМЦИ-ИМАТ-МНОГО-ПРЕДИМСТВА

   Може и да не вярвате, но „голите” домашни питомци днес са по-модерни, съвременни и, ако искате, отговарят повече на духа на XXI век. Като всяко отклонение от нормата, голите животни са изключително привлекателни и не случайно любителите на „извънземна екзотика” са готови да дадат луди пари за „плешиви” любимци.

Без съмнение, голите създания са неотразими! Те са по-топли, беззащитни и трогателни от своите космати събратя. Освен всичко друго, популярността им се дължи и на баналния прагматизъм. Грижите за козината на обичайните кучета и котки сякаш никога нямат край: дългокосместите породи изискват специална козметика и редовно подстригване, но и това не спасява мебелите и килимите у дома. С голишарите всичко е много по-лесно.

Наистина, що се отнася да хипоалергичността, това, за съжаление, е заблуда. Алерголозите, главните врагове на кучетата и котките, твърдят, че проблема не е в козината на животните, алергичните стопани на голи питомци ще кихат, както ако бяха си взели шотландска овчарка или персийски котарак.

Голите кучета

Мнозина твърдят, че китайското голо качулато куче например, въобще не е куче, а живо въплъщение на кучешката любов. Освен качулатия китаец, в категорията на вечно плешивите влизат мексиканското голо и перуанското голо куче. „Мексиканците” имат още едно, непроизносимо име – ксолойтцкуинтли, а „перуанците”, обратно, се кипрят с твърде поетичното название „орхидеята на инките”.

Перуанската порода с история от две хиляди години е обявена за национално достояние. Такова решение е било взето от парламента на страната, който е издал специално постановление. Правителството на Перу иска да се застрахова от изчезване на рядкото куче.

Освен с другите достойнства, кучетата притежават уникална особеност: тяхната кожа постоянно трепери, независимо от това, че на пипане е винаги топла. Казват, че такъв вибрационен масаж във вид на продължителен контакт с голото перуанско куче допринася за излекуването от ревматизъм.

Китайските голи качулати кучета са обитавали векове дворците на императорите. Днес обаче те са далеч по-популярни в Европа и САЩ, отколкото в историческата си родина. Тези миниатюрни кученца с крехко телосложение излъчват доста своеобразен аромат. Във всеки случай, съвсем не миришат на куче. Затова пък със своята грива и опашка много приличат на миниатюрни кончета. Кожата на китайското голо куче може да бъде разноцветна – от розова до черна, включително и цвят „червено дърво”, меден, син и бледо-лилав. Забавно е, но човечеството е създало тези мили играчки съвсем не за да ги дарява с любовта си, а за... ядене. Този кулинарен интерес към особата им, кучетата дължат на нежността на своята кожа – на пипане тя прилича на човешката!

За мексиканските голи кучета казват, че изобщо нямат нужда от месо и могат през целия си живот да ядат само плодове и зеленчуци. Но има и такива познавачи на породата, които твърдят, че това е опасна за малките хищници заблуда.

Голите породи понасят доста добре европейската зима, тъй като телесната им температура е значително по-висока. Разбира се, щастливите стопани на такова чудо на природата едва ли ще се скъпят за модни дрешки. Но внимавайте: „голишарите” непременно трябва да загарят! А опасността от изгаряне при тях е не по-малка, отколкото при стопаните им. Впрочем, за разлика от всички останали представители на кучешкия свят, голите кучета се потят, което макар и да създава грижи на стопаните, все пак е доста приятно: сякаш цялото куче се превръща в огромен приветстващ език.

Голите котки

Със заслужена популярност се ползват и голите писани. Те се споменават още в античността. Смята се, че такива котки са имали ацтеките. Сега съществуват три породи голи котки-сфинксове: канадски сфинкс, донски сфинкс и питерболд.

Традиционно котката е нещо бяло и пухкаво. А при мяукащите плешивци кожата е прозрачна, може да се каже, че вътрешностите им се виждат. Това зрелище не е за хора със слаби нерви. Въпреки че голата котка е най-любвеобилната порода! Стремежа за постоянно общуване със стопанина е толкова типична черта на сфинкса, както и неговото горещо телце и необикновен външен вид. Заради извънземната външност тези създания понякога са наричани „лунни котки”.

Мутацията е довела не само до кардинална промяна във външността на голите котки, но ги е лишила напълно от типичната за котките надменност, независимост и агресивност. Показателно е, че при малките котета очите се отварят много рано, има дори случаи, когато котета са се раждали с отворени очи – като при хората.

Голите гризачи

На трето място по популярност сред голите домашни любимци са плешивите плъхове. Това домашно зверче е лишено от негативните асоциации със свободно бродещите им роднини. Разбира се, ако не се смята голата опашка. Според слуховете, невинният декоративен гризач е станал жертва на „голата”мода. Голямото търсене на голи плъхове е довело до истинска беда за техните банални сиви и бели роднини. Недобросъвестни търговци на плъхове решават вечния си проблем – да продадат потомството възможно най-скъпо – по един прост и остроумен начин, с помощта на крем за епилация. Обработени с него обикновените плъхове в ролята на голи носят на своите мъчители немалка печалба, а после, естествено, отново се покриват с козина. Получава се нещо като оня анекдот за мъжа, който с мечка на каишка търси на пазара за животни в Подуяне, кой миналата година му е продал хамстер.

Списъкът от модни „голишари” в последните години се допълва с нови екзотични зверчета – морски свинчета с вид на миниатюрни хипопотами; зайци, които повече приличат на някакво вкусно блюдо, отколкото на пухкава жива играчка; говори се, че вече е видял бял свят и първия гол таралеж. Срещат се е голи маймуни, но те не са резултат от умишлена селекция, а голите кокошки имат по-голямо значение за мързеливите птицевъди, отколкото за любителите на домашни животни.

zoopress-bg.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

БОАТА-ПРИНЦЕСА-В-ДОМАШНИЯ-ТЕРАРИУМ

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

голите куче голи домашни любимци много това котки плешивите имат със при кучета отколкото голо като плъхове може ако освен във кучетата животни породи вид предимства тези твърдят миниатюрни голата доста стопани модни заблу