Античността: направление и стил в живописта

Блог, Блог със статии и интересни факти, Култура и изкуство

18.08.2022 г.    18.08.2022 г.    260 parocreatorparocreator

Античността: направление и стил в живописта

Блог » Култура и изкуство

Античността-направление-и-стил-в-живописта

Живопис или пластично изкуство е една от най-ранните прояви на човешкото творчество. Художникът използва цвят, линия, форма, текстура и др., поставени върху платно или хартия, дъска, стена. Творбата обикновено е двуизмерна или двуизмерна с триизмерни елементи в зависимост от композицията.

Рисуването, в зависимост от периода е продиктувано от различни правила, а присъщото желание на художниците да нарушат канона е довело до различни периоди, един от най-ранните е античността, който ще се опитам да представя накратко в тази статия.

Античност или древна живопис (400 г. пр. н. е. - 400 г. сл. н. е.). Античността се характеризира със значително повишаване на нивото на техниката на рисуване в сравнение с праисторическия период. Основните центрове на древната живопис са Гърция, Рим и Египет.

Гръцката живопис обикновено се проявява върху съдовете, поради което се нарича от историците вазова живопис. Имало е и стенописи, някои от които са оцелели до днес. Въпреки това не са оцелели типични гръцки картини, единственото знание за тях може да бъде получено от съвременните описания. Гърците обикновено изобразяват митологични сцени, съдбите на богове и герои в своите произведения.

Духът на римските произведения е представен от помпейската живопис, тъй като именно в Помпей са открити повечето фрески от този период, те изобразяват сцени от митологията, пейзажи, портрети и натюрморт. Често римските фрески са имали рисувани рамки, които са проектирани да наподобяват стативни картини.

Древноегипетската живопис се съсредоточава главно върху религията и бойните сцени. Египетските художници увековечили победите на армията на фараона, но никога не увековечили нейното поражение. Една от най-известните прояви на египетската култура са погребалните фрески, които изпълняват както декоративни, така и религиозни функции.

Влиянието на античната и преди всичко на римската живопис можем да видим както в раннохристиянското изкуство, така и във византийската живопис. Най-важните произведения от този период са:

- Помпейска живопис

- фрески от Долината на царете

- Римски портрети

- Гръцки вази

Източник: kartinata.bg
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Евгения-Марс-излиза-от-сянката-на-Вазов

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

живопис античността фрески или най живописта сцени изкуство период направление произведения обикновено които стил върху различни така както култура римските увековечили портрети този оцелели гръцки картини зависимост