Тубероза - кралица на нощта

Блог, Блог със статии и интересни факти, Любопитно и куриозно

24.11.2022 г.    24.11.2022 г.    175 thejokerthejoker

Тубероза - кралица на нощта

Блог » Любопитно и куриозно

Тубероза-кралица-на-нощта

Родината на туберозата е Мексико. Туберозите са леко казано странни цветя, чиято форма представлява сноп дълги пера, обсипани с бели камбанки. Въпреки името си, не се подлъгвайте, че са близки до розата.

Нямат абсолютно нищо общо с тях, но в съвременната парфюмерия имат сериозно присъствие и роля. За цветовете на туберозата е характерно, че излъчват ухание до 24 часа след откъсването им. Имат интензивно ухание – сладко и наситено, напомнящо аромат на зюмбюл. Поради тази причина като синоним на туберозата се ползват имената „кралица на нощта“ и „нощен зюмбюл“.

Етеричното масло туберозата се добива по древна технология – венчелистчетата се полагат едно по едно върху дървени рамки, обвити от тъкан, пропита от растителни или животински мазнини без благовоние. Рамките се оставят известно време в хладно, затъмнено помещение, където мазнините започват процес на свързване с етеричните масла.

Тази процедура се повтаря около 40 пъти докато се получи наситен аромат. Чрез разтваряне на мазнините се получава т.нар. „конкрет“, който се превръща в есенция след продължителни пречистващи процедури. Процедурата е много скъпа, подари цялостната продължителност и верижност на процеса, който да разкрие необузданото ухание на туберозата – омагьосващ аромат. За сведение, стойността на един килограм етерично масло от тубероза струва хиляди долари.

В парфюмерията, благоуханието на туберозата се комбинира с други ароматни нотки, тъй като е твърде силен и своеобразен. Единствения случай, когато ароматът на туберозата е бил основен компонент е в парфюмът Fracas. През 1975 г. туберозата вдъхновява парфюмериста Карл Лагерфелд да създаде парфюма Chloe, който съчетава пет прекрасни цветя в сърцевината си– роза, тубероза, карамфил, нарцис и жасмин. Резултатът е поразяващ.

Комбинацията между тубероза и жасмин може би е най-любимата на световните парфюмеристи. Стимулиращо и изискано ухание, с постепенно разгръщащи се нотки, които завладяват със сетивността си се срещат не в една или две марки аромати, като например Пруве.

Благовонието на туберозата и до днес присъства в парфюмите на световни компании и допълва лукса им.

Парфюмите с аромат на тубероза са подходящи за изтънчени вечерни партита и вечери, тъй като са в състояние да ви превърнат в кралица на нощта със своето омайващо благоухание.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Какво-има-в-буркан-Нутела-и-може-ли-да-причини-рак

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

туберозата тубероза нощта кралица като ухание аромат който или тази зюмбюл нотки масло след жасмин със мазнините едно url тъй имат цветя парфюмите благоуханието лагерфелд вдъхновява стойността парфюмериста сведение карл