Какво да изберем за дете: легло или диван?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Дом и семейство

28.11.2022 г.    28.11.2022 г.    437 parocreatorparocreator

Какво да изберем за дете: легло или диван?

Блог » Дом и семейство

Какво-да-изберем-за-дете-легло-или-диван

Когато детето израсне бебешкото легло, идва време за закупуване на първото легло. Възниква дилемата: дали да купите ново легло за порасналото дете или може и диван (сгъваем фотьойл), който може просто да бъде преместен в детската стая от дневната или спалнята? Питате се дали не е по-добре да заложите на диван с детски дизайн?! Всички тези опции имат своите плюсове и минуси, които е добре да бъдат взети предвид преди да пристъпите към избор.

Детско легло: плюсове и минуси

Детско легло, въпреки че е предназначено за деца, може да има щедри размери. Това е както предимство, така и недостатък. Детското легло ще продължи да се използва чак до юношеството. Недостатъкът му обаче е, че заема ценно място и в малката детска стая, не е много практично. В наши дни в търговската мрежа можете да намерите "регулируеми" легла, т.е. те могат да регулират дължината.

Производителите на легла за деца се грижат за безопасността на подрастващите и снабдяват леглата със заоблени ъгли. Основата на леглата отговаря и на международните стандарти за безопасност. Детските легла обикновено се произвеждат от гъвкаво дърво, което им позволява да се местят лесно. И накрая, материалите за детски мебели са винаги екологично чисти.

Предимства на детските легла

Предимствата на леглата за деца включват:

• Ортопедична основа;

• Възможността за подмяна на матрака, спрямо индивидуалните нужди на детето;

• Екологичност на материалите;

• Възможност на промяна на дизайна според пола на детето;

• Оборудване с чекмеджета за съхранение отдолу.

Дизайнът на детските легла е просто неограничен. Той може да бъде легло във формата на кола или кораб, палатки, легло с балдахин за малка принцеса и много други.

Недостатъци

Минусите на детските легла са няколко.

Като цяло те се срещат при по-евтини модели от непопулярни производители. Това може да бъде неустойчива рамка, основа, лишена от ортопедична подкрепа, отсъствие на странична дъска, необходима за защита от падане. Стандартните легла нямат протекция от студени стени.

Когато купувате детско легло за дете, което скоро ще бъде юноша, е добре да разгледате дизайни с отварящо се дъно. В такава ситуация, най-добре е да инвестирате в голямо легло, тъй като детето ви скоро ще порасне.

Детски дивани: плюсове и минуси

Детските дивани също са предпочитана опция поради елегантния външен вид. Производителите умишлено подбират тапицерия в ярка палитра и координирани цветни възглавници. Те могат да бъдат поставени на пода, когато детето гледа анимация или си играе с играчки.

Диваните са по-популярен избор за деца в тийнейджърска възраст. На тях често им гостуват приятели, които трябва да седнат някъде. Когато се ходи на гости, не е прието да се сяда на леглото, но на дивана – може.

Диваните често се използват за сън в ежедневието. Добре е да заложите на модел с ортопедична основа и подвижен матрак. Добре е матракът да се сменя през определен период от време.

Предимства

В полза на детските дивани могат да се изтъкнат следните факти:

• Те имат меки подлакътници и облегалка, предпазващи по време на шумни игри от натъртвания и от студени стени през нощта;

• Тапицерията се изработва обикновено от приятна на допир текстура и запазва топлината, докато детето спи;

• Когато е сгънат, диванът е компактен и освобождава ценно пространство;

• Диванът е мека мебел, която придава на интериора по-спокоен вид.

Недостатъци

Диваните имат своите недостатъци.

Те не винаги имат ортопедична основа с извити пружинни летви. Диваните имат пропуски между облегалката и седалката. По време на сън, те могат да защипят ръката или крака на детето и ще бъде в състояние на компресия за известно време. Пълнителите за седене също не винаги им придават ортопедични свойства, а за постоянния сън на детето, този аспект е изключително важен. Ако седалката на дивана загуби еластичността си с течение на времето, не е толкова лесно да се подмени като матрака. Тогава ще трябва да се обадите на майстор или да си купите нови мебели. При сгъващи се или модулни модели вътрешността на основата се усеща и е неудобно да спите върху тях. Тапицерията също не може да бъде отстранена, а тя след време става мръсна и се нуждае от почистване. И накрая, малко дете не може да се справи с процеса на сгъване и разгъване на дивана.

Как да направите избор?

При избора на диван или легло за дете е необходимо да запомните за задължителните и желателните изисквания:

• За да може растящия гръбнак на вашето дете да се образува правилно, повърхността на този вид мебел, върху който спи, трябва да бъде гладка и еластична;

• Леглото или диванът трябва да са оборудвани с матрак с ортопедични свойства със средна твърдост;

• Тъканта на матрака или дивана трябва да бъде хигроскопична, т.е. да осигурява добро преминаване на въздуха, а пълнителят - хипоалергенен.

• За малки стаи можете да разгледате двуетажни модели с работна зона в долната част или допълнително легло;

• Във всяка мебел за детската стая ще бъде от полза да имате отдолу вградени чекмеджета за съхранение на играчки и други предмети.

Ако вашият избор е разтегателен диван, вие също трябва да закупите топер за него - тънък тип матрак, който се поставя върху основата и прави неравностите незабележими. Най-удобно е топерът да се навива на руло и да се съхранява в шкаф или в отделно помещение.

Какъвто и вид мебел да закупите за детето, той трябва преди всичко да е с най-високо качество, за да се грижи за правилния растеж на гръбначния стълб на вашето дете.

Източник: aron-bg.com 

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Естетика-и-дизайн-на-дървените-маси

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

легло или дете детето бъде може легла трябва диван детските добре време имат когато основа деца могат диваните дивана мебел ортопедична избор вид също модели като недостатъци детско какво върху матрака плюсове винаги