Какво е комуникационен дизайн?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Култура и изкуство

06.08.2019 г.    06.08.2019 г.    578 MultitrainMultitrain

Какво е комуникационен дизайн?

Блог » Култура и изкуство

Какво-е-комуникационен-дизайн

Комуникационен дизайн- хибрид или нова дисциплина в дизайна!

Графичен дизайн, визуална комуникация, медиен дизайн или комуникационен дизайн – изобилие от понятия около темата за дизайна. В опит да се запълни тази терминология със съдържание, намирането на различията между тях не е толкова лесен процес. Какъв е произхода и връзката между самите понятия? Дали всяко едно е подформа на другото или всичко обозначава едно и също нещо.

Откакто дигитализацията е важна част от нашия живот и дигиталните медии са част от ежедневието, прекрасните английски словосъчетания също са даденост. Преводът им често пъти не решава гатанката. Какво точно е мислено с понятието Communication Design ?

Дизайн и комуникация - началото на комуникационния дизайн

За да разберем защо Комуникационният дизайн се е превърнал в свое собствено понятие, е препоръчително да се хвърли един поглед върху възникването и развитието на графичния дизайн. Още в началото на миналия век са съществували професии, които в днешно време най-общо биха могли да се причислят към професията график. По онова време обаче дейностите са били ясно разграничени..

Например, работникат, който набира текста, се грижил за оптимизиране на типографията и е бил отговорен за печатната форма на манускрипта. Основната задача на печетаря е да произведе тези печатни продукти. Длъжността на печетаря е валидна и днес, но едва ли е сравнима с тази отпреди 100 години, защото естествено е електронизирана и дигитализирана.

През 20-ти век се развива професията на графичния дизайнер. Смята се, че терминът "графичен дизайн" е бил използван през 1922 г. за първи път в Америка. В началото на 80-те години на 20-ти век в Германия се въвежда обучение по професия рекламен график, който в началото на дигиталната трансформация в края на 80-те години постепенно се замества от професионалното понятие медиен дизайнер.

Независимо от това кой термин кога е използван, основната задача в тази професионална област остава до голяма степен същата: проектирането на графични комуникационни средства. Дълго време тази област се фокусира върху аналогови печатни продукти, напр. Рекламни плакати, брошури, опаковки или илюстровани книги - днес в това отношение говорим за офлайн канали.

Дали Комуникационният дизайн е новият графичен дизайн?

Дори и тогава, предизвикателството беше да се предаде послание чрез типография, цвят, изображение, а може би също и материал. И днес основният фокус на графичните дизайнери е да визуализират информация. В идеалния случай тази визуализация дава желания ефект.

Обучението на графичния дизайнер и до днес протича в подходящи професионални училища. От друга страна, висшите училища и колежите, които предлагат образователни програми като "Графичен дизайн и комуникационен дизайн", "Media & Communication Design" или "Media Design and Communication", предизвикват известно объркване. Един бърз поглед на съдържанието на програмите дава представа, че няма ясно разграничение и вероятно не би могло да съществува.

Единствено процеса на обучение по медиен дизайн се фокусира върху дигиталните медии. Това се отнася особено до проектирането на приложения, уеб дизайн и аудиовизуални медии. Но и тук основните акценти са съпоставими със съдържанието на учебната програма "Комуникационен дизайн". Все пак има една разлика: Един медиен дизайнер програмира уеб страници, инструменти, приложения и др. Дизайнер по комуникация се грижи по правило изключително за оформлението /лейаута/.

Сравнението на курсовете "Графичен дизайн" и "Комуникационен дизайн" показва, че понятията често се използват взаимозаменяемо или като синоними. В някои случаи дори може да се каже, че днешният комуникационен дизайн е новото име за "старата" концепция за графичен дизайн.

Комуникационният дизайн – дизайнерският език на бъдещето

Комуникационният дизайн не може да бъде тясно дефиниран като дисциплина на дизайна. По-скоро, дизайнът на комуникацията е необходим в най-различни канали, където основната задача е ефективно да комуникира послание. По този начин, основата в дизайна на опаковката е популяризирането на продукта, т.е. да въздейства върху купувача. Уеб дизайнерът в рекламната агенция също се опитва да използва подходящи средства за целенасочено транспортиране на основните послания към своите клиенти по атрактивен начин.

Изкуството на комуникационния дизайн е вероятно да предаде определена комуникационна стратегия, ефект и въздействие чрез дизайн. Ето защо комуникационният дизайн продължава да бъде важна част от образователната програма по медиен дизайн и не могат бъдат разграничени.

Каквито и да са понятията, които ще се развиват в бъдеще и каквито и нови словосъчетания в комуникационния дизайн биха възникнали, визуализацията на посланията с цел предизвикване на емоции, остава основната задача за един добър дизайн. Дали плакати, реклами, банерна реклама в интернет, изложбени щандове или собствен уеб сайт, комуникационният дизайн ни заобикаля всеки ден и навсякъде.

Всеки, който ходи по света с отворени очи, ще открие послания, които се предават чрез комуникационния дизайн. И най-вече, ние се сблъскваме с тази визуална комуникация в дигиталния свят още по-интензивно. Разбира се оформлението на онлайн магазина може да реши дали да закупим или не, дали ще има или не по-нататъшно търсене, както и дизайнът на обикновен информационен уебсайт също би оказал влияние върху нас като потребителя. В обобщение, едно нещо е ясно: добрият комуникационен дизайн ни влияе, без да забележим. Обърнете внимание!
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Чудотворните-икони-на-България-Богородица-Троеручица

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

дизайн комуникационен или графичен комуникационният тази дали медиен дизайнер също върху уеб комуникационния като задача днес основната какво може началото един дизайна комуникация които част едно ясно години век графичния