Кога да използваме фразеологични глаголи ?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Курсове и уроци

29.05.2020 г.    29.05.2020 г.    154 senseistudiosenseistudio

Кога да използваме фразеологични глаголи ?

Блог » Курсове и уроци

Кога-да-използваме-фразеологични-глаголи

Всеки който е учил .английски език се е сблъсквал с фразеологичните глаголи. Трудното при тях е, че значението им в много от случаите няма нищо общо със значението на основния глагол, когато не е в комбинация с предлог. В тази статия ще ви запознаем с някои от фразеологични глаголи и тяхното значение, както и ще обясним кога е подходящо да се използват.

Да започнем с употребата – фразеологичните глаголи са подходящи по-скоро за неофициален разговор или писмена форма на комуникация, те не са подходящи за официални ситуации – например когато пишете официален имейл или общувате в официална обстановка.

Фразеологичните глаголи скъсяват дистанцията в общуването, те показват, че вие водите разговор, с хора, които познавате, така както на български бихте използвали някоя жаргонна дума пред приятелите си.

Те се състоят в повечето случаи от две части – основен глагол и предлог, а понякога се срещат и фразеологични глаголи, които се състоят от три части – основен глагол и два предлога.

Ето и няколко примера за фразеологични глаголи и тяхното значение и употреба :

• go out with – значението на този фразеологичен глагол е “излизам със”. Може да се каже, че той е от лесните за запомняне, тъй като може да се преведе буквално.

Нека да дадем пример как бихме го изпозалвали в изречение :

Tonight I’m going out with my friends.

Тази вечер ще излизам с приятели.

• be off – значението на този фразеологичен глагол е „заминавам”. Нека да дадем пример как бихме го използвали в изречение :

He’s off to Rome now.

Той заминава за Рим сега.

• pay off – значението на този фразеологичен глагол е „отплащат се усилията”. Нека да дадем пример как бихме го използвали в изречение :

Hard work always pays off.

Да работиш здраво винаги си отплаща усилията/ винаги има резултат.

• put off – значението на този фразеологичен глагол е „отлагам”. Нека да дадем пример как бихме го използвали в изречение :

We had to put off our trip because of our son’s school trip.

Наложи се да отложим пътуването си заради училищната екскурзия на сина ни.

За да обобщим, фразеологичните глаголи се използват по-скоро в неформални, разговорни ситуации, отколкото при официално общуване. Когато ги използваме това показва свобода в изразяването, непринуденост и скъсява дистанцията между участници в разговора. Не е подходящо да ги употребяваме в официални имейли или кореспонденция. Как да запомним по-лесно и по-бързо фразеологичните глаголи ще разгледаме в следващата статия.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Център-за-професионално-обучение-към-Военна-академия-Г-С-Раковски

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

глаголи глагол off фразеологични значението фразеологичните как този фразеологичен бихме кога дадем нека използвали пример изречение използваме когато или разговор официални подходящо подходящи скоро използват усилията trip