Как се пише подборен преразказ

Блог, Блог със статии и интересни факти, Образование и обучение

02.08.2020 г.    02.08.2020 г.    114 VitanaVitana

Как се пише подборен преразказ

Блог » Образование и обучение

Как-се-пише-подборен-преразказ

Подборният преразказ е вид репродуктивен текст, в който със свои думи се предава точно определен аспект от съдържанието на наративен текст.

Специфичните особености на писмения подборен преразказ можем да обобщим по следния начин:

• Подборният преразказ пресъздава частично първоизточиика в определен смислов аспект, като възпроизвежда фрагменти от съдържанието му, подбрани във връзка с проследяването на някаква частна тематична линия (причинно-следствена зависимост, развитие на мотив и т. н.).

• Обхващат се точно (и само) тези елементи от цялостния сюжет на първоизточника, които са във връзка с формулирания в задачата смислов аспект. Пресъздаването на извънсюжетни елементи, попадащи в обсега на формулировката, е факултативно и по преценка на преразказващия.

• Подборният преразказ достоверно пресъздава съдържанието на избраните фрагменти от първоизточника, без да да добавя измислени елементи и връзки.

• Не се допускат добавки с интерпретиращ характер (относно въздействие, стилно-езикови характеристики, степен на понятност на първоизточника и пр.). Неуместно е коментарното изразяване на лична позиция към елементи от разказния свят.

• В обемно отношение подборният преразказ се очаква да е по-кратък от първоизточника поради смисловото си съотнасяне с него като част към цяло.

• В преразказната версия могат да бъдат използвани техниките както на сбитото, така и на подробното преразказване на подбраните фрагменти.

• Препоръчително е повествуващата реч да е в сегашно време; по изключение може да се преразказва в л- форми.

• Пряката реч от първоизточника се пропуска или се възпроизвежда косвено.

• Допуска се използването на единични вътрешни цитати от първоизточника.

По-общите преразказни критерии на писмения подборен преразказ можем да обобщим по следния начин:

 Разказната реч в подборния преразказ се води в третолична (той) форма от името на неутрален повествовател.

 Основното разказно време/наклонение трябва да е единно за целия текст.

 Съдържанието на подбраните фрагменти се възпроизвежда със свои думи.

 Информацията в подборния преразказ е предназначена за въображаем анонимен адресат, на когото първоизточникът не е познат.

 Добавянето на фрагменти с коментарен характер не се допуска.

Можем да обобщим следното: основно жанрово изискване към подборния преразказ е да пресъздава достоверно определен частен аспект от съдържанието на изходния текст; смисловото възпроизвеждане трябва да е изпълнено със свои думи и да е издържано в единно основно разказно време/наклонение; информацията трябва да е предназначена за адресат, незапознат с първоизточника.

Използвана литература:

1. Маргарита Георгиева, Елка Добрева. Писмените ученически текстове. Първа част. София, 2003, изд. Кръгозор

Подбор и селекция: kursoviraboti.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Как-се-разработва-проект

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

преразказ първоизточника съдържанието фрагменти подборен аспект подборният елементи текст обобщим можем подборния реч към как възпроизвежда време пресъздава трябва със пише думи свои определен url основно характер адресат