Ролята на лихварския кредит

Блог, Блог със статии и интересни факти, Финаси и кредити

24.05.2021 г.    24.05.2021 г.    19 VitanaVitana

Ролята на лихварския кредит

Блог » Финаси и кредити

Ролята-на-лихварския-кредит

Ролята на лихварския кредит в историята на обществото е двойна. От една страна, тя допринася за подкопаването на собствеността и за ерозията на онези форми на производство, на които се основава политическата система на обществото, и това косвено допринася за промяната на един начин на производство с друг, по-прогресивен. Универсалният кредит изиграва положителна роля, създавайки икономически предпоставки за формиране на капиталистически производствени отношения. Той допринася за първоначалното натрупване на индустриален капитал поради концентрацията в ръцете на лихварите на големи суми пари, които могат да бъдат инвестирани в промишлено производство и по този начин да се превърне лихварския капитал във функциониращ. В същото време лихварският кредит засилва разрухата на селяните, отделянето на преките производители от средствата за производство и по този начин допринася за формирането на армия от работници на заплати.

От друга страна, лихварският заем възпрепятства инвестирането на пари в производство, тъй като собствениците на парите печелят големи доходи поради високите лихви, т.е. по паразитен начин. От своя страна, високите лихви не позволяват да се инвестира паричен капитал в промишлеността, тъй като те усвояват цялата или почти цялата печалба. Следователно търговската и индустриалната буржоазна прослойка води упорита борба срещу лихварството, като изисква законодателно ограничаване на лихвите и общо намаляване на лихвите. Позициите за отпускане на кредити са подкопани от развитието на кредитната система и особено на банките, които предоставят заеми със сравнително ниска лихва. С появата на банките монополът на лихварството е премахнат, а капиталовият лихвен процент е подчинен на условията и нуждите от разширено възпроизвеждане.

В съвременните условия лихварският кредит се запазва в страни с неразвит вътрешен пазар и стоково-парични отношения, с преобладаване на дребни стокови форми на икономика и слаба кредитна система (Индия, Пакистан, Индонезия и някои страни от Африка и Латинска Америка). В повечето развити страни лихварският кредит е забранен от закона, съществува незаконно или прикрито (при сливане на лихвен капитал с капиталистически кредит под формата на потребителски заем).

Съставител: potrebitelskikrediti.eu
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Цена-на-счетоводните-услуги-от-какво-зависи

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

кредит лихварския производство допринася лихварският начин ролята капитал които като страни система страна форми кредити заем отношения тъй капиталистически банките големи високите лихварството пари лихви url или поради