Видове защитни маски за лице и какво трябва да знаем за тях!

Блог, Блог със статии и интересни факти, Здраве и медицина

23.08.2021 г.    23.08.2021 г.    458 vvmstorevvmstore

Видове защитни маски за лице и какво трябва да знаем за тях!

Блог » Здраве и медицина

Видове-защитни-маски-за-лице-и-какво-трябва-да-знаем-за-тях

По какъв начин ни защитават различните маски за лице? Кои са основните характеристики на всеки тип маска? Какви са предимствата на различните защитни средства? Можем ли да се доверим на обявеното ниво на защита на маските и за какво да внимаваме, когато избираме сред разнообразието от продукти на пазара?

Най-дискутираните защитни маски за лице през последните месеци могат да се обединят в три основни групи – текстилни, медицински (хирургични) и респираторни. Всяка група се различава съществено от другите относно степента на защита, която осигуряват и достъпност.

Текстилни маски / vvmstore.com /

Най-достъпни, но и най-слаби относно защита тип маски са текстилните. Разнообразието от модели е огромно. Създават се текстилни маски от различни материи. За да бъде най-ефективна тази маска трябва да се носи правилно – да покрива плътно носа и устата и да се изпира редовно. Предимствата на текстилните маски са достъпност и възможност за многократна употреба.

Относно защита, този тип маски служи за ограничаване на големите частици, които издиша човекът, който я носи. По-малките частици преминават лесно както през материята, така и през отворите, които остават при носене на маската. При много модели текстилни маски материите задържат влага, което допълнително увеличава риска от развитие на бактерии, раздразване на кожата и т.н. Текстилните маски не трябва да се носят ако са влажни или мокри.

Медицински маски / vvmstore.com /

Сред най-дискутираните защитни маски за лице са медицинските, известни още като хирургически. Те са създадени за еднократна употреба от хипоалергични материали, които филтрират капки, пръски и големи частици от средата, които при липса на физическа бариера биха попаднали в областта на носа и устата на човек. Медицинските маски са тествани за ефективност на бактериалната филтрация при издишване.

Съществуват две основни класификации на този тип маски – Type I, който осигурява над 95% ефективност на бактериалната филтрация и Type II, който осигурява над 98% и се препоръчва за използване от медицински персонал. Type IIR е разновидност на втория тип, който осигурява допълнителна защита от пръски, телесни течности и др.

Медицинските маски осигуряват по-добра защита от текстилните, но те не прилепват плътно към лицето и нямат способността на филтрират ефективно микроскопичните частици, които могат да съдържат бактерии, вируси и т.н. от средата. Хирургическите маски трябва да се подменят на няколко часа, както и в случаите, в които се навлажнят, повредят или замърсят. Допълнителна сигурност за качеството на маските дава стандартът, на който отговарят според регламент на Европейския Съюз 2017/745 (EN 14683:2019). Наличието на съответствие с EN нормите е сред най-важните критерии за ефективност на маските.

Респираторни маски

Респираторните маски, които често се наричат „респиратори“ осигуряват най-голяма защита на хората, които ги носят както от капки и едри частици, така и от фини частици. Те със създадени да прилепват много плътно към лицето, за да осигурят максимално филтриране на въздуха при вдишване и издишване. Според EN 149 норма, този тип маски се класифицират на FFP1, FFP2 и FFP3 според филтриращите им способности. Първата група, FFP1 осигурява най-слаба защита със способност за филтриране на аерозолите над 80%.

Маските FFP2 и FFP3 са сред най-предпочитаните предпазни средства със способност да филтрират аерозолите над 94% (FFP2) и 99% (FFP3).

Тестовете, на които се подлагат изделията, за да гарантират максимална ефективност включват:

Общо проникване на замърсители в маската (при вдишване)

Проникване през филтъра (на натриев хлорид и парафиново масло)

Запалимост

Съпротивление на дишане

Респираторни маски, като тези на ЗМ отговарят напълно на стандарта EN 149. Сред съществените разлики между медицинските маски и респираторите е начинът на носене – при респираторните маски закрепващите ластици се закрепят в задната част на главата докато при медицинските маски, закрепването е към ушите, което оставя маската по-слабо прилепнала към лицето.

Към модела респиратори често се изписват буквите NR. Това са абревиатури обозначаващи, че този тип маска е за еднократна употреба (not re-usable). Означаването с „D“ е показателно за допълнителната ефективност на маската срещу запушване (тест с прах от доломит).

Какви са предимствата на респираторните маски с клапи? Едно от най-съществените им предимства е контролирането на температурата и предпазването от прегряване. Това осигурява допълнителен комфорт при носене на различните модели с клапи.

Най-голямата сигурност за ефективност на маските за лице дава сертифицирането на продуктите спрямо норми на ЕС и критерии на Световната здравна организация. Маските, които отговарят на EN 149 осигуряват най-силна защита при правилно носене и съхранение.
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

Бърза-и-лесна-есенна-напитка-за-засилване-на-имунитета-РЕЦЕПТА

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

маски най при които защита ffp тип лице трябва частици ефективност защитни маските сред осигурява който медицинските към текстилни носене маската през този осигуряват url над текстилните какво със относно употреба плътно