ОТРОВЕН ЛИ Е ШОКОЛАДЪТ ЗА КУЧЕТО?

Блог, Блог със статии и интересни факти, Домашни любимци

17.11.2021 г.    17.11.2021 г.    442 zoopresszoopress

ОТРОВЕН ЛИ Е ШОКОЛАДЪТ ЗА КУЧЕТО?

Блог » Домашни любимци

ОТРОВЕН-ЛИ-Е-ШОКОЛАДЪТ-ЗА-КУЧЕТО

Ако попитате стопаните на кучета, с каква храна не бива да се хранят четириногите любимци, те ще изброят такива продукти, като лук, чесън, грозде и шоколад. Неспособността на кучетата безопасно да ядат шоколад е общоизвестна, но тъй като те се стремят да излапат всичко наред, ежегодно много от тях се налага да бъдат лекувани заради влечението им към сладкото лакомство.

Но има и такива кучета, и те също са много, които ядат шоколад (със знанието или без знанието на стопаните) и при това се чувстват чудесно, без каквато и да било нужда от лечение. Ако шоколадът е изключително вреден за кучетата, то защо в тези четириноги лакомници всичко е прекрасно?

Защото отровата – това винаги е доза.

Токсични за кучетата компоненти в шоколада са теоброминът и кофеинът. Тези химически вещества са структурно почти идентични, и двете се отнасят към метилаксантините.

Един от факторите, правещи метилаксантините изключително опасни за животните, е крайно бавното им усвояване. Особено това се отнася за теобромина. В кучетата нивото на кофеин в плазмата достига върхова стойност след 30-60 минути, периода на полуизвеждане от плазмата е 4,5 часа. А с теобромина нещата са по-лоши: неговата концентрация в кучешката плазма става върхова не по-рано от 10 часа след консумацията, а периода на полуизвеждане е 17,4 часа.

Намирайки се в кръвта, метилаксантините провокират редица ефекти. Преди всичко, те намаляват активността на аденозиновите рецептори. Тези рецептори отговарят предимно за привеждане на организма в сънно състояние и снижаване на неговата активност. Метилаксантините потискат сънливостта, действайки като стимулатори.

И така, какво ще се случи, ако вашето куче изяде опасно количество шоколад? То ще почувства повдигане и, може би, повръщане, сърцето му ще започне да бие ускорено, ще се появи диария, ще се проявят признаци на хиперактивност и, ако дозата метилаксантини се окаже голяма, кучето е заплашено от тремор, гърчове и дори смърт.

Каква доза метилаксантини следва да се смята за висока, зависи от това, какво е вашето куче.

По данни на Американското дружество за защита на животните (ASPCA), признаци на слабо отравяне с теобромин се наблюдават при доза 20 мг/кг, а на тежко – започвайки от 20 мг/кг. Вече при доза 60 мг/кг могат да започнат гърчове.

В токсологични изследвания, измервайки токсичността на веществото, обикновено се определя неговата средна смъртоносна доза, за теобромина тя е 100-200 мг/кг.

Обърнете внимание: изчислението на всички дози е направено на килограм кучешко тегло, поради това дозата теобромин, ниска за немска овчарка, може да се окаже прекалено висока за чихуахуа.

Дори ако вашето куче яде по малко шоколад и не изпитва никакви болезнени усещания, все пак по-добре е да не му се дава такова лакомство. В хода на едно изследване било установено, че нееднократното въздействие на теобромина на кучешкия организъм води до развитие в животното на кардиомиопатия (хронично заболяване на сърдечния мускул, което затруднява кръвообръщението).

Как следва да постъпите, ако подозирате, че вашето куче е изяло шоколад? Има няколко варианта. Вие може да се възползвате от онлайн-калкулатор (www.vets-now.com/app/chocolate-calculator/) за да определите, дали вашето куче е в опасност, или да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Помнете, че проверката с помощта на калкулатора не може да замести ветеринарното изследване, поради това, независимо от получените резултати, трябва да наблюдавате внимателно кучето, за да не пропуснете такива симптоми, като учестено сърцебиене, повръщане или тремор.

Ако вашето куче е изяло шоколад, а вие не знаете колко, ако има симптоми на отравяне, ако е бременно (теоброминът е способен да проникне в плода през плацентата) или нещо е влошило неговото здраве, необходимо е незабавно да потърсите ветеринарна помощ. Отравянето може да се прояви не веднага, а два часа след като кучето е изяло шоколада, но колкото по-рано бъде проведено ветеринарно лечение, толкова по-добре.

А какво правят ветеринарите, за да излекуват кучето, отровило се с теобромин? Те очистват стомаха на животното. Ако отравянето се е случило неотдавна, от него се отстранява цялото съдържание.

След това се използва активен въглен, способен да свързва много химически вещества. Той е най-ефективен, когато се дава веднага след отравяне. За кучетата обикновено се смесва с влажна храна. В едни случаи е нужно да се дава активен въглен нееднократно, в други е достатъчно само веднъж.

В допълнение кучетата, отровили се с теобромин, се лекуват с препарати, снемащи специфичните симптоми, – например, такива, като диазепам (срещу гърчове и превъзбуда), бета-блокери и атропин (при висока честота на сърдечните свивания съответно).

От всичко това може да се извлекат следните поуки:

Шоколадът е опасен за кучетата главно заради съдържащия се в него теобромин, чиято ефективна метаболизация е недостъпна за кучешкия организъм.

Количеството на шоколада, което може да се дава на кучето, без страх от поява на симптоми на отравяне, зависи от теглото на животното.

Ако вашето куче яде шоколад, вие трябва внимателно да следите неговото състояние и да се обръщате към ветеринарен лекар, ако сте забелязали симптоми на отравяне или ако вашия любимец е млад, очаква бебета, а така също има някакви проблеми със здравето.

zoopress-bg.com
Публикуване на статии с линкове

Вие можете да публикувате безплатно статии в нашия блог. Статиите могат да бъдат на различни теми и в тях може да поставите един или два линка към външни страници.

Във всяка статия можете да поставите подходяща снимка с която да онагледите съдържанието.


Директория със сайтове

В директорията със сайтове можете да поставите вашия сайт. Единственото което трябва да направите, е да въведете адреса на сайта. Програмата сама ще изтегли съдържанието на сайта, наличните изображения и ще попълни необходимата информация.


Каталог на фирми и услуги

В каталога на фирми и услуги Вие можете да рекламирате безплатно вашата фирма, стоките и услугите които предлагате или друг бизнес.

Можете да качите логото на Вашата фирма или друга подх


Малки обяви, реклами и съобщения

В рубриката за малки обяви можете да публикувате вашите малки обяви, реклами и съобщения. Както във всички други рубрики можете да добавите подхояща снимка, лого или друго изображение.

VIP реклама


Препоръчано от нашия блог

КОТКИТЕ-И-COVID-19-НЯМА-ПОВОДИ-ЗА-ПАНИКА

Филтър


Сподели с приятели


Добави статия

Вие можете да добавите безплатно статия с линкове, интернет сайт, описание на фирма или услуга, малка обява или рекламно съобщение. Възползвайте се от нашите услуги за да намерите нови клиенти.

Добави статия

Добави сайт

Добави фирма

Добави обява


Най-четеното


Полезни връзки


Ключови думи

ако шоколад кучето това куче кучетата може вашето като отравяне след или теобромин доза симптоми шоколадът метилаксантините при часа има такива дава теобромина всичко към животното какво без гърчове много отровен висока